Maruzsa Zoltán: No vakcina, no parti

Diákok várakoznak a történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a fővárosi Szent István Gimnáziumban, 2021. május 5-én

Folytatódik az iskolák nyitása, május végén már ballagást is tarthatnak – mondta a köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján. Maruzsa Zoltán arra biztatta a 16-18 éveseket, hogy oltassák be magukat.

Az államtitkár a hétfőn kezdődött érettségikről azt mondta, szinte 100 százalékos a részvétel, erről később lesznek pontos adatok. Ahogy arról a Szabad Európa is beszámolt, idén október előtt nincs pótvizsga-lehetőség azok számára, akik önhibájukon kívül, vagy mert koronavírus-fertőzöttek, vagy mert hatósági karanténban vannak, nem tudnak részt venni az írásbeli érettségin.

Ehhez kapcsolódóan: „Mi lesz, ha valaki betegen bemegy érettségizni? Meglesz még ennek a böjtje”

Az államtitkár tapasztalata szerint az érettségizők felelősen viselkedtek, „rájuk is vár egy sör a teraszon”.

Az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai után, május 10-én a középiskolákban és az általános iskolák felső tagozatain is megkezdődik a jelenléti oktatás. Maruzsa Zoltán azt ígérte, hogy a hiányzásokat rugalmasan kezelik majd, ennek érdekében levelet is írt az Emberi Erőforrások Minisztériuma az oktatási intézmények vezetőinek. Mint arról korábban a Szabad Európa több cikkben is beszámolt, az elmélet és a gyakorlat ezen a téren nem mindig fedi egymást.

Nyomásgyakorlásra panaszkodtak a szülők

A Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség például levelet írt korábban a döntéshozóknak, köztük Kásler Miklósnak, Maruzsa Zoltánnak és Hajnal Gabriellának, a Klebelsberg Központ elnökének, mert több szülő jelezte feléjük, hogy a tankerületek utasítására az intézményvezetők nyomást gyakorolnak a szülőkre, hogy döntésük ellenére is kénytelenek legyenek gyermeküket iskolába vinni. A többi között a tanév nyári meghosszabbításával fenyegetnek, a pedagógusoknak pedig megtiltják, hogy bármilyen módon – például a tanórák online közvetítésével, akár túlmunkát vállalva – segítsék őket.

Mindezt annak ellenére tették, hogy Kásler Miklós korábban miniszteri levelében rögzítette: az intézményvezetők igazolt hiányzásnak tekinthetik, ha a szülők a pandémiára hivatkozva otthon tartják gyermeküket. És noha a digitális oktatás párhuzamosan nem folytatható, az intézmény biztosíthatja a jelenléti órába való online bekapcsolódás lehetőségét egy otthon maradó tanuló számára.

Ehhez kapcsolódóan: Volt, ahol egymás ellen fordította a szülőket az iskolanyitás

Maruzsa Zoltán az operatív törzs pénteki tájékoztatóján arról is beszélt, hogy egyelőre csak egynapos, tehát alvás nélküli osztálykirándulások lehetnek, viszont május 25-e után meg lehet tartani a ballagásokat, azokat is, amelyek április végén, május elején elmaradtak. Ennek részletes szabályairól hamarosan megjelenik a kormányrendelet.

Az egyetemek esetében a rektor dönthet arról, hogyan folytatódjon tovább a képzés. Miután indul a 16-18 éves korosztály oltása is Pfizer-vakcinával, Maruzsa Zoltán arra biztatta az érintetteket, hogy oltassák be magukat, éljenek a lehetőséggel, mert mint fogalmazott: „no vakcina, no parti”.

Ehhez kapcsolódóan: Jöhet a 12-15 évesek oltása, és a tajszám nélküli, itt élő külföldieké is