Ismét börtönbe került a Samsung vezetője

Li Dzse Jong (középen) a Samsung igazgatóhelyettese megérkezik, hogy gyanúsítottként kihallgassák egy korrupciós botrányban. Szöul, Dél-Korea, 2017. február 13-án.

A dél-koreai bíróság korrupció miatt két és fél év börtönre ítélte a világ legnagyobb memóriachipeket és okostelefonokat gyártó cég igazgatóhelyettesét.

Az 52 éves Li Dzse Jongot 2017-ben eredetileg öt évre ítélték el, amiért Pak Kunhje volt dél-koreai elnök egyik munkatársát megvesztegette. A vádlott tagadta a jogsértést, a büntetést enyhítették és fellebbezéssel felfüggesztették, majd egy év letelte után szabadon engedték a férfit.

A Legfelsőbb Bíróság ezt követően visszaküldte az ügyet a szöuli felsőbírósághoz, amely január 18-án hozta meg az új döntést.

Az ítélet ellen a Legfelsőbb Bírósághoz lehet fellebbezni, mivel azonban az már egyszer döntött az ügyben, kicsi az esély arra, hogy a jogi értelmezésen változtatnának.

A legnagyobb „csebol”

A Samsung a világ 12. legnagyobb cége, amely egyben a leghatalmasabb dél-koreai „csebol”, azaz, az ország gazdaságát uraló családi kézben tartott konglomerátum. A cég teljes forgalma a dél-koreai bruttó hazai termék 20 százalékát teszi ki.

Miután a cég korábbi vezetője, Li Dzse Jong apja szívinfarktus miatt fekvőbeteg lett, fia évek óta vezette sikeresen a Samsung-ot. Li Kun Hi tavaly októberben hunyt el.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!