Ismét Nobel-békedíjra jelölték Donald Trumpot

Donald Trump amerikai elnök és Benjámín Netanjáhu izraeli kormányfő.

Az Egyesült Arab Emírségek és Izrael között tető alá hozott alku miatt jelölték a kitüntetésre az amerikai elnököt.

Nobel-békedíjra terjesztette fel Donald Trump amerikai elnököt a norvég parlament egyik képviselője, Christian Tybring-Gjedde, írja a Politico. Tybring-Gjedde a Facebook-oldalán jelentette be, hogy jelöli az amerikai elnököt, a képviselő azzal indokolta a jelölést, hogy Trump „sorsdöntő megállapodást hozott össze az Egyesült Arab Emírségek és Izrael között.” A bevándorlásellenes Tybring-Gjedde, aki a jobboldali Haladás Párt képviselője, nem először jelölte egyébként Trumpot Nobel-békedíjra, egyszer már 2018-ban is felterjesztette az elnököt, miután az találkozott Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral.

Az arab-izraeli alku áll a háttérben

Trump láthatóan nagyon örült a jelölésnek, két cikket is megosztott a Twitterjén a dologról, az elsőhöz azt is odaírta, hogy „Köszönöm!”. A jelölés háttere egyébként az a megállapodás, ami nemrég jött létre az Egyesült Arab Emírségek és Izrael között, az Emírségek lett a harmadik olyan arab ország Egyiptom és Jordánia után, amely teljes diplomáciai kapcsolatot tart fenn a zsidó állammal. A kapcsolatok megerősítésében a mindkét országgal szövetséges viszony ápoló Egyesült Államok közvetített. Izrael és az Emírségek a Financial Times szerint már az elmúlt években is egyre inkább közeledtek egymáshoz, ugyanis összekovácsolta őket a közös ellenség, Irán.

Netanjáhu is örül

Az alku részeként Izrael ígéretet tett rá, hogy felhagy a megszállt ciszjordániai területek annektálásával. Benjámín Netanjáhu izraeli miniszterelnök tavaly a választások még alatt azzal kampányolt, hogy folytatni fogja a megszállt területek beolvasztását Izraelbe, azonban az elmúlt hetekben leállani látszott a nyáron megindult annektálási folyamat. Az alkut egyébként nagy sikerként könyvelte el Netanjáhu, aki rendszeresen dicsekszik azzal, hogy mennyit tett azért, hogy normalizálódjon a helyzet az egykor esküdt ellenségnek számító arab országokkal.

Trump Twitteren ünnepelt

Az egyezséggel és a Nobel-díj-jelöléssel járó hírverés jól jön a választásra készülő Trumpnak is, akinek szintén az az egyik fő politikai üzenete, hogy ő az aki megoldja a dolgokat, jó „alkukat” hoz tető alá. Az amerikai elnök Twitteren azt írta az egyezségről, hogy „HATALMAS áttörés volt ma! Történelmi békeegyezség a két NAGY barátunk, Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között!”

Régi álom

Trump egyébként úgy tűnik, hogy nem csak a jó sajtó miatt, hanem ténylegesen is szeretné megkapni a Nobel-békedíjat. Legutóbb, amikor Abij Ahmed kapta a kitüntetést, az amerikai elnök azt mondta, ő legalább annyira megérdemelte volna azt, mint az etióp politikus, mivel sokat tett a régió biztonságáért. Eddig négy amerikai elnök kapott Nobel-békedíjat, utoljára 2009-ben Barack Obama.