Izrael a libanoni főváros központjában támadta ismét a Hezbollahot

Megemlékezés a Hezbollah-vezérről Bagdadban 2024. szeptember 30-án

Az izraeli hadsereg hétfő hajnali újabb légitámadása három palesztin fegyveressel végzett Bejrútban. Az üzenet egyértelmű: a terroristák sehol nincsenek biztonságban Libanonban.

Az izraeli akcióban a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű kisebb terrorcsoport harcosai vesztették életüket.

Az elmúlt hetekben gyakran vették célba Bejrút külvárosait, a központot azonban nem érintették. Két héttel ezelőtt még súlyos eszkalációnak lehetett volna tekinteni egy ilyen csapást a Hezbollah síita fegyveres szervezet fő működési területén kívül, amelyet valószínűleg rakétazápor követett volna Izraelre. A régóta tartó konfliktus ki nem mondott szabályai és a fegyveresek válaszadási képessége viszont már nem egyértelmű. Izrael hivatalosan nem vállalta magára a hétfői légitámadást.

Ehhez kapcsolódóan: Mi a Hezbollah, az Izrael ellen harcoló, iráni támogatású csoport?

A zsidó állam mostanra kiiktatta a Hezbollah felső vezetésének egy jelentős részét, hétvégén legfőbb irányítójával, Haszan Naszr Alláhhal is végeztek, miután az utóbbi hetekben hat magas rangú parancsnokot likvidáltak.

Az izraeli hadsereg előző héten pusztító légicsapásokba kezdett a szomszédos Libanonban, több ezer célpontot támadva. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a halálos áldozatok száma már ezer fölött van, akiknek a negyedét teszik ki a nők és a gyerekek. Akár az egymilliót is elérheti azoknak a száma, akik lakóhelyük elhagyására kényszerültek a légi hadjárat miatt.

Van, ahol meg sem említik, máshol nemzeti gyászt rendeltek el a Hezbollah-vezér halála miatt

Ezzel párhuzamosan a Hezbollah is fokozta a támadásait, naponta több száz rakétát lő Izraelre, azonban a legtöbb lakott területen kívül csapódik be, a maradékot pedig szinte kivétel nélkül leszedi a légvédelem. Izraelben legutóbb két katona esett ennek áldozatául szeptember 19-én a határ közelében, azóta nem halt meg senki.

Elképzelhető, hogy a Hezbollah a további eszkaláció megelőzése érdekében visszafogja magát, félve egy esetleges izraeli szárazföldi offenzívától, de az is lehet, hogy a milícia soraiban keletkezett zavar miatt nem képes érdemi válaszlépésre.

Ehhez kapcsolódóan: Új háború kezdetét jelzik Izrael halálos légicsapásai Libanon ellen

A felek a Gázai övezetet uraló Hamász elleni izraeli katonai műveletek tavaly októberi megindítása óta szinte folyamatosan lövik egymást. A Hezbollah azt hangoztatja, hogy a palesztinokkal való szolidaritás jegyében rakétázza a zsidó államot. A Hamászt és a Hezbollahot is Irán támogatja, utóbbi azonban jóval erősebb, több tízezer harcosa van, és több mint 150 ezer rakéta áll a rendelkezésére.

Az Egyesült Államok tűzszünetre szólított fel, azt remélve, hogy elkerülhető a további eszkaláció, ami regionális háború kirobbanásához vezethetne. Az izraeli kormány jelenleg azonban nem látszik túl nyitottnak rá.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint Izrael libanoni légicsapásai már eltörölték a Hezbollah parancsnoki struktúráját, de félő, hogy a milícia gyorsan újra fog szerveződni. „Figyeljük, hogy mit tesznek, hogyan próbálják betölteni a vezetői vákuumot. Nehéz lesz” – mondta.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.