Izrael szerint súlyos harcok folynak Dél-Libanonban, figyelmeztették a lakosságot

Izraeli katonai járművek a libanoni határ közelében 2024. október 1-jén

Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy egységei heves összecsapásokat folytatnak Libanonban az iráni támogatású Hezbollah fegyveres szervezettel.

Izrael keddre virradóra indított korlátozott szárazföldi offenzívát a szomszédos országban annak dacára, hogy még legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok is ellenezte, tartva egy súlyosabb regionális háború kirobbanásától a Közel-Keleten.

Aviháj Edri izraeli katonai szóvivő azt írta a Telegramon arab nyelven közzétett üzenetében, hogy súlyos harcok dúlnak Dél-Libanonban. Felszólította a lakosságot, hogy a személyes biztonságuk érdekében ne utazzanak északról a Litáni folyó déli területeire.

Szárazföldön is megindult az izraeli hadsereg, sok a halálos áldozat Dél-Libanonban

„A politikai vezetés néhány órával korábbi döntésével összhangban az IDF korlátozott, lokalizált, célzott szárazföldi műveleteket indított pontos felderítési információkra alapozva Dél-Libanonban a Hezbollah terroristacélpontjai és infrastruktúrája ellen – írta közleményében az izraeli hadsereg hétfő éjszaka. – Ezek a szárazföldi rajtaütések a Hezbollah állásait veszik célba, amelyek izraeli településeket, kibucokat és közösségeket fenyegetnek a határunk mentén” – húzták alá.

Megerősítették, hogy a hadsereg addig folytatja a műveletet, „amíg el nem éri háborús céljait”, és továbbra is mindent megtesz az izraeli polgárok megvédése érdekében, továbbá azért, hogy az északi térségekben lakók visszatérhessenek az otthonukba.

Miközben számos ország a feszültség csillapítására szólított fel, Izrael leszögezte, hogy továbbra is erős nyomást fog gyakorolni a Hezbollah terroristáira, továbbá bejelentette katonai övezet létrehozását a Libanonnal közös északi határa mentén.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli haderő korlátozott szárazföldi katonai műveleteket indított Libanonban

Biztonsági források szerint az izraeli egységek betörése után a libanoni reguláris fegyveres erőket hátrébb vonták a térségből. Ezt hivatalosan nem erősítették meg, viszont nem is cáfolták. A libanoni hadsereg hagyományosan jórészt kimaradt az Izraellel vívott fegyveres konfliktusokból, az utóbbi évben sem lőtte az országot.

Ehhez kapcsolódóan: Mi a Hezbollah, az Izrael ellen harcoló, iráni támogatású csoport?

Naím Kasszem, a Hezbollah helyettes vezetője aláhúzta: „Az ellenállási erők készen állnak a szárazföldi harcokra. Tudjuk, hogy a harc sokáig tarthat. Győzni fogunk, ahogy győztünk a 2006-os felszabadításkor is.”

Az izraeli szárazföldi offenzíva a közel-keleti konfliktus eszkalációját jelenti, sokan attól tartanak, hogy végül Irán, majd erre válaszul az Egyesült Államok is be fog lépni.

A zsidó állam mostanra kiiktatta a Hezbollah felső vezetésének jelentős részét, a napokban legfőbb irányítójával, Haszan Naszr Alláhhal is végeztek, miután az utóbbi hetek során hat másik magas rangú parancsnokot likvidáltak.

Szárazföldön is megindult az izraeli hadsereg, sok a halálos áldozat Dél-Libanonban

Az izraeli hadsereg előző héten pusztító légicsapásokba kezdett a szomszédos Libanonban, több ezer célpontot támadva. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a halálos áldozatok száma már ezer fölött van, akiknek a negyedét teszik ki nők és gyerekek. Akár az egymilliót is elérheti azoknak a száma, akik lakóhelyük elhagyására kényszerültek a légi hadjárat miatt.

Ezzel párhuzamosan a Hezbollah is fokozta a támadásait, naponta több száz rakétát lő Izraelre, azonban a legtöbb lakott területen kívül csapódik be, a maradékot szinte kivétel nélkül leszedi a légvédelem. Izraelben legutóbb két katona esett ennek áldozatául szeptember 19-én a határ közelében, azóta nem halt meg senki.

Ehhez kapcsolódóan: Új háború kezdetét jelzik Izrael halálos légicsapásai Libanon ellen

A felek a Gázai övezetet uraló Hamász elleni izraeli katonai műveletek tavaly októberi megindítása óta szinte folyamatosan lövik egymást. A Hezbollah azt hangoztatja, hogy a palesztinokkal való szolidaritás jegyében rakétázza a zsidó államot. A Hamászt és a Hezbollahot is Irán támogatja, utóbbi azonban jóval erősebb, több tízezer harcosa van, és több mint 150 ezer rakéta áll a rendelkezésére.

Your browser doesn’t support HTML5

Izrael a szárazföldön is támadja Libanont, az Egyesült Államok iráni választól tart