Izrael iráni területeket támadott

Október 26-án a hajnali órákban több robbanás rázta meg Irán fővárosát, Teheránt

Az izraeli hadsereg közölte, hogy célzott támadásokat indított iráni célpontok ellen, megtorlásul a hónap elején Izrael ellen végrehajtott iráni támadások miatt.

„Az iráni rezsim Izrael állam ellen több hónapja tartó folyamatos támadásaira válaszul az Izraeli Védelmi Erők (IDF) célzott légicsapásokat hajt végre iráni katonai célpontok ellen – közölte az IDF szóvivője videónyilatkozatában. – Az iráni rezsim és térségbeli proxyerői október 7. óta könyörtelenül támadják Izraelt több fronton, beleértve az iráni területről érkező közvetlen támadásokat.”

A bejelentés előtt több robbanás rázta meg Irán fővárosát, Teheránt és a közeli Karadzs városát – jelentette a helyi média október 26-án a hajnali órákban. Az állami televízió és az Iszlám Forradalmi Gárdához köthető Farsz hírügynökség, illetve a CNN is beszámolt a robbanásokról.

Iránban már hetek óta nagy a feszültség, számos kormányzati tisztviselő és nemzetközi megfigyelő számított rá, hogy Izrael csapást mér az országra, megtorlásul a hónap elején végrehajtott iráni rakétatámadásért, amelyről Teherán azt mondta, hogy már eleve egy korábbi izraeli támadás megtorlása volt. Az IDF szóvivője hozzátette: „Mint a világ minden más szuverén országának, Izrael államnak is joga és kötelessége válaszolni.”

Ehhez kapcsolódóan: Attól félnek az irániak, hogy elér hozzájuk a háború Teherán Izrael elleni rakétatámadása után

Az izraeli légicsapások állítólag nem irányultak energetikai vagy nukleáris létesítmények ellen. Egyes médiajelentések az izraeli támadás második hullámáról is beszámoltak, amely szerintük Siráz város ellen irányult, de az iráni állami televízió közölte, hogy máshol nem voltak légicsapások, és Izrael sem tett erről említést.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, Sean Savett közölte: Washingtont időben értesítették a légicsapásokról, amelyeket „Irán október 1-jei ballisztikusrakéta-támadására válaszul végrehajtott önvédelmi gyakorlatnak” nevezett.

Nagyjából ugyanebben az időben izraeli légicsapás indult több katonai célpont ellen Szíria középső és déli részén – jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség.

Az utóbbi időben egyre nő az aggodalom amiatt, hogy Irán és az Egyesült Államok regionális háborúba keveredhet, ahogy Izrael fokozza a támadást Libanonban a Hezbollah ellen, az ellen a fegyveres csoport és politikai párt ellen, amely Dél-Libanon nagy részét ellenőrzi.

A Bejrútot és Dél-Libanont érő légicsapásokat szárazföldi hadművelet kísérte.

Az Egyesült Államok által terroristaszervezetnek minősített Hezbollah – amelynek fegyveres szárnyát feketelistára tette az Európai Unió, ám politikai pártját nem – az ugyancsak Irán által támogatott Hamászt segítette, amely Izrael támadásainak célpontja volt az elmúlt egy évben.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió által egyaránt terrorszervezetnek nyilvánított Hamász robbantotta ki a most folyó háborút, amikor harcosai 2023. október 7-én betörtek Izraelbe, és körülbelül 1200 embert megöltek, mintegy 251 túszt pedig magukkal hurcoltak a Gázai övezetbe.

Izrael ezután megsemmisítő offenzívát indított, amelynek során a Hamász irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint csaknem 43 ezer embert öltek meg, és gyakorlatilag Gáza mind a 2,3 millió lakója kénytelen volt elhagyni az otthonát.

Ehhez kapcsolódóan: A tűzszüneti törekvések újraélesztéséről tárgyal az amerikai külügyminiszter Izraelben