Járatlan utakra viheti Argentínát az elnökválasztás jobboldali, populista győztese

Javier Milei barátnőjével, nővérével és Victoria Villarruel megválasztott alelnökkel Buenos Airesben 2023. november 19-én

Valósággá vált, amit néhány hónappal ezelőtt sokan elképzelhetetlennek tartottak: stabil győzelmet aratott az argentin államfőválasztás második fordulójában a radikális libertariánusnak tartott, magát anarchokapitalistának nevező Javier Milei.

Az állam szerepének erős visszavágását zászlajára tűző s ezt jelképezendő kampánya során gyakran láncfűrésszel megjelenő politikus a szavazatok csaknem 56 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, Sergio Massa konzervatív peronista gazdasági miniszter 44 százalékot kapott.

Az 53 éves közgazdász a dél-amerikai ország huszonnégy tartományából huszonegyben nyert, riválisa már az előzetes eredmények közzétételét megelőzően elismerte vereségét.

A gazdasági sokkterápiát ígérő Milei azzal vált népszerűvé televíziós szakértőként, hogy élesen támadta a „politikai kasztot”, ahogy a fősodor politikusait nevezi.

Győzelmi beszédében az inflációt, a szegénységet, a munkanélküliséget nevezte meg az országra váró legfontosabb kihívásnak. „Nincs helye a langyos félmegoldásoknak” – jelentette ki.

Hívei Buenos Aires utcáin ünnepelték az eredményt. „Úgy hisszük, hogy változás lesz. Világos, hogy nem lesz egyszerű, nem is egyik napról a másikra történik. Kollektív építkezésről van szó, nem pusztán róla” – vélekedett a 45 éves Ezequiel Fanelli.

Az új elnököt december 10-én iktatják be. Máris sokan gratuláltak neki a világ vezetői közül, köztük van a szomszédos Brazília államfője is, annak ellenére hogy Milei őt és kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget is sokszor bírálta, leszögezve, hogy „nem fog kommunistákkal üzletelni”, hanem szorosabbra fűzik a viszonyt az Egyesült Államokkal.

Ehhez kapcsolódóan: Hat újabb ország csatlakozik a BRICS-hez

A magát kívülállóként feltüntető politikus a kormányzati kiadások radikális leépítését ígérte. Egyebek mellett azt mondta, hogy győzelme esetén bezárná a központi bankot, bevezetné a dollárt – felszámolva a helyi valutát –, megszüntetné az egészségügyi és az oktatási minisztériumot, privatizálna számos állami vállalatot.

Donald Trump előző amerikai elnök csodálójaként ő is gyakorta hangoztatta, hogy meg kell tisztítani a velejéig korrupt politikai osztályt.

Noha elemzők szerint mindez potenciálisan fájdalmas reformokat jelentene, a populista ígéretek sokak tetszését elnyerték a gazdasági nehézségek közepette.

A második választási forduló előtti hetek során a leendő elnök visszatáncolt bizonyos, népszerűtlenebb javaslataiból, például a fegyvertartási szabályok lazítása és az elsöprő privatizáció terén.

Az emberi eredetű klímaváltozást tagadó, Ferenc pápát kommunista szemétládának tartó, szélsőjobboldali politikus ellenzi a feminizmust, valamint az Argentínában legális abortuszt.

A jellegzetes borzas frizurája miatt el Peluca (vagyis Paróka) becenevű, gyakran bőrdzsekit viselő, extravagáns törvényhozó egyik első intézkedése lehet hazája izraeli nagykövetségének áthelyezése Tel-Avivból Jeruzsálembe.

„Csatolják be a biztonsági öveket! Milei az utóbbi időkben lecsavarta elitellenes dühét, és extrémebb javaslatait is finomította, de harcias stílusát, tapasztalatlanságát és kevés kongresszusi szövetségesét tekintve rázós menet következik” – közölte Benjamin Gedan, a washingtoni székhelyű Wilson Központ latin-amerikai programjának igazgatója.

Mileinek a kormány és a központi bank üres pénztárával, a Nemzetközi Valutaalappal kötött, 44 milliárd dolláros adósságprogrammal, illetve a 150 százalékot megközelítő inflációval és sok más akadállyal kell megbirkóznia. Ráadásul az új kongresszus erősen tagolt lesz, amelyben egyetlen tömb sem rendelkezik többséggel.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.