Az üzletek kinyitásáért tüntettek Budapesten

Az üzletek február 1-jén fognak kinyitni, írták a szervezők Facebook oldalukon.

"Már nagyon sokan vannak a térképünkön. Látogassatok el hozzájuk, ha ti is munkát szeretnétek kapni" - olvasható a mozgalmat összefogó csoport Facebook bejegyzésében.

A kormány egy friss rendelettel komoly pénzbüntetéseket, és több hónapos, ismételt szabályszegés esetén végleges bezárást helyezett kilátásba az üzleteiket kinyitó vállalkozóknak.

A résztvevők azt állítják, a szektor helyzetének javítására bejelentett kormányintézkedések célt tévesztettek. Szerintük kevés üzlet működik úgy, hogy megfeleljen a támogatás igénybevételéhez szükséges feltételeknek.

A helyzet bírálói azért is támadják a kormányzat járványügyi intézkedéseit, mert szerintük a vendéglátás és - fogadás, tömegsport, illetve a szórakoztatóipar egyes területeit gyakorlatilag kiéheztetik a tilalmakkal. Közben más helyeken szemet hunynak a vásárlók vagy vendégek tömörülése, és így a fertőzés terjedésének kockázata fölött - mondják.

Pár százan gyűltek össze a Hősök terén arra a tüntetésre, melyet a szervezők hangsúlyosan nem annak neveztek. A demonstráción a csőd közelében álló vállalkozások támogatását követelték, és az üzletek újranyitását. A rendőrök igazoltatták a résztvevőket.