Joe Biden a „szabad világ” kiállását kéri Putyin és Oroszország ellen mai beszédben

Joe Biden elnök látogatást tesz a 82. légideszant hadosztálynál 2022. március 25-én, a lengyelországi Jasionkában.

Az amerikai elnök szombaton nagy beszéddel zárja európai útját Varsóban, találkozik Andrzej Duda lengyel államfővel is. Biden az elmúlt három napban találkozott a G7-csoport és az Európai Tanács tagjaival, valamint a NATO-szövetségesekkel Európában, és amerikai katonákat látogatott meg Lengyelországban.

Joe Biden varsói beszédében amellett érvel majd, hogy a „szabad világ” ellenzi Oroszország indokolatlan invázióját Ukrajnában, és hogy a gazdasági nagyhatalmak között egyetértés van abban, hogy Vlagyimir Putyint meg kell állítani – közölte a Fehér Ház.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Biden beszéde kitér „ennek a pillanatnak a fontosságára, az előttünk álló kihívás sürgősségére, arra, hogy mit jelent az ukrajnai konfliktus a világ számára, és miért olyan fontos, hogy a szabad világ megőrizze az egységet és eltökéltséget az orosz agresszióval szemben”.

Sullivan közölte: Biden beszélni fog a „konfliktus kontextusáról, történetéről, és arról is, hogy meglátása szerint az hova futhat ki”, mielőtt felszállna az Air Force One elnöki különgépre, hogy visszatérjen Washingtonba.

Még a beszéd előtt az amerikai elnök várhatóan találkozik ukrán menekültekkel és amerikai humanitárius munkatársakkal, akik segítenek a konfliktus elől Lengyelországba menekülőknek, a NATO-szövetségesek megnyugtatását célzó utazása lezárásaként.

Ehhez kapcsolódóan: Hivatalosan is bejelentették egy NATO-harccsoport magyarországi telepítését

Amerikai NATO-katonákkal is találkozott az elnök

Lengyelországban több ezer amerikai katona is a tagja az ottani NATO harccsoportnak, és több mint 2 millió ukrán menekültet fogadtak be azóta, hogy Oroszország február 24-én megindította az Ukrajna elleni invázióját.

Biden pénteken amerikai csapatokat látogatott meg az ukrán-lengyel határ közelében, miközben Moszkvából azt jelezték, hogy a Kreml visszavett céljaiból, és már csak az oroszbarát szakadárok által követelt területek elfoglalására összpontosít.

Ukrajna egyes keleti részei, Luhanszk és Donyeck, közismertebb nevén a Donbász, azután került az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alá, hogy Oroszország 2014-ben illegálisan elfoglalta az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki videóbeszédében azt mondta, katonái ellenállása „erős csapásokat” mértek Oroszországra, és megismételte a sürgős béketárgyalásokra való felhívását.

„Védőink egy egyszerű és logikus lépéshez vezették az oroszokat: tárgyalnunk kell, értelmesen, sürgősen és igazságosan” – mondta Zelenszkij.

Ehhez kapcsolódóan: Megváltozhattak Putyin céljai Ukrajnában egy orosz jelentés alapján

Donbász felé vették az irányt

A Pentagonban névtelenül nyilatkozó amerikai védelmi tisztviselő azt mondta újságíróknak, hogy az orosz hadsereg fokozza légi és szárazföldi támadásait a Donbász térségében, de szerinte eddig nem értek el jelentős előrelépést.

A tisztviselő azt is elmondta, hogy úgy tűnik, megállt az orosz előrenyomulás Kijevnél, miután a hangsúlyt az ország keleti részén folyó harcokra helyezték át.

Az orosz védelmi minisztérium, úgy tűnik, szintén megerősítette a változást, amikor pénteken bejelentette, hogy katonai műveletek első szakasza befejeződött, és most a két keleti régióra összpontosítanak.

„A hadművelet első szakaszának fő célkitűzései többnyire teljesültek”

– mondta Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar helyettes vezetője. Rudszkoj hozzátette, hogy ez lehetővé teszi az orosz haderő számára, hogy „a fő célra, a Donbász felszabadítására összpontosítson”.

Egy hónapja tartó harcokban Oroszország még nem foglalt el egyetlen nagyobb ukrán várost sem, miközben az ukrán hadsereg visszafoglalt néhány területet Kijev mellett.

A II. világháborúból ismerős képek köszönnek vissza az ukrajnai háborúban

Moszkva háborújának egyik fő helyszíne Mariupol déli kikötővárosa, amely az oroszok által megszállt Krím és a szakadárok által irányított keleti területek között fekszik.

A heves harcok civilek tízezreit ejtették csapdába az ostromlott városban, ahol egyre fogynak készletek. A város polgári létesítményeit megsemmisítették az orosz légicsapások, köztük egy színházat is, ahol több százan kerestek menedéket.

Mariupoli tisztviselők pénteken azt közölték, szemtanúk beszámolói alapján, hogy a városi színház elleni támadásban, becslések szerint, körülbelül 300 civilt öltek meg az oroszok.

Your browser doesn’t support HTML5

Drónfelvétel a romokban álló Mariupolról

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren közölte, hogy még nem született konszenzus a béketárgyalásokon.

„Ukrajna álláspontja egyértelmű: tűzszünet, biztonsági garanciák és a területi integritásban nincs kompromisszum. Oroszország azonban ragaszkodik az ultimátumokhoz” – fogalmazott. Hozzátette, Ukrajnának még több szankcióra és katonai segítségre van szüksége „egy konstruktívabb megközelítés eléréséhez”.