Demokrata többség az amerikai Szenátusban is

Jon Ossoff, demokrata szenátor

A demokrata Jon Ossoff nyerte a szenátusi helyért kiírt választást Georgiában az amerikai média szerint, ezzel pártja többségbe került az amerikai törvényhozás felsőházában. Így a Kongresszus mindkét házában kisebbségben maradtak a republikánusok.

Sajtóértesülések szerint a szavazatok 50,3 százalékát kapta az eddig hivatalban lévő republikánus David Perdue szenátorral szemben.

A mandátum elnyerésével Jon Ossoff lett a legfiatalabb szenátor, 71 éves ellenfele hat éve ült a Szenátusban, az utóbbi években Donald Trump távozó elnök elkötelezett híveként. Utódja, és az általa megszerzett szenátusi többség nagyban hozzájárulhat Joe Biden megválasztott elnök politikai céljainak valóra váltásához.

A másik Georgia-i választás is demokrata győzelmet hozott

Raphael Warnock demokrata szenátor

Az már pár órával korábban kiderült, hogy az állam másik szenátori helyét szintén demokrata politikus nyerte. Raphael Warnock kapja a republikánus Kelly Loefler eddigi helyét a felsőházban. Azzal, hogy két posztot is elvesztettek a republikánusok, mindkét párt 50-50 képviselővel bír, így szavazategyenlőség esetén az alelnök voksa dönt. Mivel ő demokratapárti, így az elnök politikai közössége lesz többségben a következő két évben. Az arány leghamarabb a 2023-as félidős választásoknál változhat.

Georgia állam eddig biztos republikánus fellegvárnak számított, több mint 15 éve nem választottak meg egyetlen demokrata szenátort sem.

A Kongresszus mindkét házában többségben a demokraták

Az már a novemberi választások után látszott, hogy az amerikai törvényhozás alsóházában is demokrata többség lesz. Mivel így a teljes Kongresszust az elnök pártja irányíthatja, Joe Bidennek két éve lesz, hogy jelentősebb politikai ellenállás nélkül vezethessen, egyezkednie csak saját pártjának képviselőivel kell.

Ehhez kapcsolódóan: Amerikai elnökválasztás: elhúzódó eredményhirdetés
Készült a Reuters és az AP jelentései alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.