Újra elővette a kormány a háborús infláció kifejezést, de nem látszik, mire gondolhattak

A kép illusztráció, nem boszorkánydinoszauruszok fokozzák a magyarországi inflációt

A kormánypártoknál 2022 után újra előkerült kampányelemként az egyszer már lecserélt háborús infláció kifejezés. Legutóbb az energiaárakra próbáltak utalni, most viszont biztosan nem arra.

Idén tavasszal egy régi ismerős tűnt fel a kormányzati kampányszövegekben: a háborús infláció. Először a 2022-es választások után hallhattuk, amikor a magyar gazdaság a lakosság által is érzékelhető módon megroppant az EU-s támogatások nélkül. Erre magyarázatként első körben a választási háborús kampányt melegítették újra, amelynek fő állítása végül a háborús infláció új kampánykifejezés szünet nélküli ismétlése volt.

A kampány 2022. október 14-ig tartott. Akkor a Fidesz egy éles váltással lecserélte a szankciós infláció kifejezésre, a beállított főellenség ismét leginkább az Európai Unió lett. Egészen pontosan október 14-én történt a váltás Orbán Viktor bejelentésével, onnantól jelent meg ez a kormány üzeneteit száz százalékban ismétlő médiumokban. Megnézheti például a Magyar Nemzet, az Origo vagy a hirado.hu fordulatát. Ezzel párhuzamosan országos plakát- és erős internetes kampány is indult. Sokan emlékezhetnek még a bombás plakátokra, amelyek azt sugallták, mintha az EU bombázná Magyarországot.

Ehhez kapcsolódóan: Eleve nem létező szankció ellen kampányolt közpénzből a kormány, az árcsúcsot is pont lekésve

A húsz százalék körül inflációt azóta sikerült leszorítani négy százalék körülire. A választás előtti hetekben a Fidesz viszont visszacserélte a kifejezést, újra a háborús inflációt ismétlik minden elképzelhető kommunikációs csatornán. Erre alighanem csak a háború szó sulykolása miatt lett szükség, hiszen ez vált tavaszra a Fidesz legegyértelműbb kampányelemévé. A módszerrel egyébként Európában nincsenek egyedül.

Részletek megjelenítése

A korábbi háborús/szankciós infláció indoklásaként például erősen félrevezető grafikonokat mutattak be különböző energiaárak alakulásáról. Mostanra a háború szó ismétlése mellett jellemzően nincs indoklás, nem is nagyon lehet, mert az energiaárak lényegesen alacsonyabbak, mint a háború kitörésekor voltak.

A földgáz ára például legutóbb 2021 közepén volt ilyen szinten, még mielőtt Oroszország elkezdte nagy mennyiségben visszatartani az orosz gázt. Ami egyébként nem is volt titok, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője fel is szólította 2022 januárjában az orosz vezetést, hogy ne próbáljon politikai érdekből energiakrízist okozni Európában.

Részletek megjelenítése

Az olaj világpiaci árát meghatározó brent olaj árát nézve: a kissé nyolcvan dollár alatti hordónkénti árszint nagyjából a három évvel ezelőtti szintet jelenti. Magyarországon egyébként azóta is a Mol lényegesen olcsóbban veszi az ural típusú olajat az orosz állam cégektől a brent típusú olajnál. Erről itt olvashat bővebben.

Részletek megjelenítése

Az állami szakmai szervek sem támogatják a kormány inflációs indoklását. Az MNB márciusi inflációs jelentésében sem a piaci energiaárak emelkedésétől féltette a hazai inflációt; például a kormány adóemeléseit emelte ki.

Részletek megjelenítése
Ténylegesen hozzájárul viszont az inflációhoz például a forintárfolyam folyamatos gyengülése. Azt várhatnánk, hogy a szomszédban zajló háborúnak hasonló hatással kellene lennie Csehországra vagy Lengyelországra, ha tényleg főleg ez sodorná ennyire gyenge pályára a magyar gazdaságot

Emlékezetes volt az is, hogy a Pénzügyminisztérium tavaszi álláspontja szerint ha gyorsan véget érnének a háborúk, az mindössze 0,3 százalékponttal jelentene nagyobb GDP-növekedést Magyarországnak idén és jövőre is. Ezt az EU-nak küldött konvergenciajelentésben írták le. Miután felhívták erre a figyelmét, Gulyás Gergely nyilvánosan leteremtette őket, hogy ezt biztosan elszámolták. „Szakmailag tarthatatlan” szerinte, hogy ilyen alacsony hatást tulajdonítsanak a kormány fő kampányüzenetének. A kifogásolt konvergenciajelentést azóta sem módosította a minisztérium.