Karácsony Gergely a Margit-sziget és a Római-part árvízi védekezéséről

A Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai dolgoznak az árvíz elleni védekezésen a Margit-szigeten 2024. szeptember 16-án

A Margit-sziget az egyik legnehezebb pontja a védekezésnek, de van remény arra, hogy 850 centinél tetőzik a Duna, valamivel alacsonyabban, mint a 2013-as, eddigi legnagyobb árvíz idején – mondta a budapesti árvízi védekezésről beszámolva a főpolgármester. Karácsony Gergely ismét figyelmeztette az autósokat: este 8-kor lezárják a rakpartokat, elviszik az ott parkoló autókat.

A főpolgármester a Margit-szigetről jelentkezett be a Facebook-oldalán. A videóban elmondta, hogy egy nap alatt több mint 120 centit emelkedett a vízszint, és ez egész hétvégéig folytatódni fog. A szigeten a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai gép segítségével töltik a homokzsákokat, amelyekből nyolcszázezret terveznek kihelyezni. Nem kell az egész szigetet körbezsákolni. Hozzátette, hogy a Dagály uszodánál mobil gátat építenek.

Gép segítségével töltik a homokzsákokat a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai a Margit-szigeten 2024. szeptember 16-án

Karácsony Gergely azt mondta, hogy a fővárosi önkormány által védendő területeken egyelőre nincs szükség önkéntesekre.

Ehhez kapcsolódóan: Elvitte az árvíz Orbán Viktor szerdai strasbourgi útját

Kedden építik az agyaggátat a Rómain

A Római-partról a főpolgármester azt mondta, hogy ott a 2013-as árvíz idején az Aranyhegyi-patak és a Barát-patak volt védekezés szempontjából a legnehezebb terep. Most fog vizsgázni az a védmű, amelyet ezen a két kritikus területen – részben fővárosi, részben állami beruházással – megépítettek. A Királyok útja–Nánási úti nyomvonalon kedden elkezdik egy négy kilométer hosszú agyaggát építését, csütörtökre szeretnének elkészülni vele.

A főpolgármester megerősítette, hogy hétfő este 8-ig járhatók a rakpartok, utána lezárják. Ha valaki ott parkol, annak az autóját a fővárosi rendészet elszállítja. Kedd délelőtt várhatóan elönti a folyó a rakpartokat, az előrejelzések szerint szombat délelőtt tetőzik a Duna a fővárosi szakaszon. A szakemberek lassú apadásra számítanak.

Ehhez kapcsolódóan: Árvíz: megfeszített erővel rakják a homokzsákokat, erősítik a gátakat a Duna kritikus szakaszain