Kegyes és erőszakos halál; azeri pusztítás az egykori örmény területeken

Karsai Dániel

Az elmúlt napokban interjút közöltünk Karsai Dániellel és Medgyessy Péterrel. Bemutattuk az iráni elnök tragédiáját és azt is, mi történik, ha erőszakkal rendezik a konfliktusokat. A hét közösségi és multimédiás tartalmaiból válogattunk.

Ha olyan állapotba kerül, ami már nem méltó az élethez, és még nem lesz jogi lehetőség az eutanáziára, nem lesz más választása, végigcsinálja, de az utolsó pillanatig bemutatja a szenvedését, hogy a közvélemény és a döntéshozók is lássák, mit csinálnak – mondta lapunknak a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogász.


Hat hónappal azután, hogy Azerbajdzsán teljesen visszafoglalta Hegyi-Karabahot az örményektől, a műholdfelvételek azt mutatják, hogy a területen az örmény örökség szisztematikus felszámolása zajlik. Házak, iskolák, templomok lesznek a földdel egyenlővé, a helyükre többek között mecset épül:


Orbán Viktor mérhetetlenül erőszakosan és nyíltan durván vitatkozik az EU-val, ami kontraproduktív – véli Medgyessy Péter. A volt miniszterelnök szerint ugyanakkor Orbán okosabb annál, hogy megkockáztassa kivezetni Magyarországot az EU-ból. Az uniós csatlakozásunkat levezénylő miniszterelnökkel az elmúlt húsz év tanulságairól beszélgettünk:


A Donyecki terület két idős lakosa áprilisban úgy döntött, hogy a frontvonalon átkelve menekül el a falujából az orosz megszállás elől. A nyolcvannyolc éves Ivan Vivszianykot nem érdekelte a felajánlott orosz útlevél, és a kilencvennyolc éves Lidia Sztyepanivna ugyanígy érzett. Úgy döntöttek, hogy nekivágnak a rendkívül veszélyes, tíz kilométeres gyalogútnak, amely szabad ukrán területre visz.

Your browser doesn’t support HTML5

Két ukrán nyugdíjas átgyalogolt a fronton, mert nem akartak orosz megszállás alatt élni


Május 19-én lezuhant egy Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikopter az ország északnyugati részén. Hosszein Amir-Abdollahian külügyminiszter is a halálos áldozatok között volt hét másik emberrel együtt. Az elemzők szerint a rossz időjárási körülmények okozták a balesetet.

Az iráni elnök és a külügyminiszter is meghalt a vasárnapi helikopter-balesetben