Két közvélemény-kutató szerint is megelőzte a Tisza Párt a Fideszt

Magyar Péter a Tisza Párt ’56-os megemlékezésén Budapesten 2024. október 23-án

A Publicus szerint a teljes népességnél a Tisza 24, a Fidesz 23 százalékon áll, míg a biztos pártválasztók körében 39–37 százalék az arány a Tisza javára. Hibahatáron belül, de Magyar Péter pártjának előnyét mérte a 21 Kutatóközpont is. Tizennyolc éve nem volt példa arra, hogy nem a Fidesz a legnépszerűbb párt. A Nézőpont Intézet mérése szerint ugyanakkor masszívan vezet a Fidesz.

A Publicus Intézet friss, a Népszava megbízásából készített reprezentatív kutatása szerint a teljes népességben és a biztos szavazó pártválasztóknál is megelőzte a Tisza Párt a Fideszt. A teljes népességben a Tisza 24, a Fidesz pedig 23 százalékon áll. A választási részvételüket biztosra ígérők és pártot is választók csoportjában 39–37 százalék az arány Magyar Péter pártja javára.

A többi párt esetében csak a Demokratikus Koalíciót mérték valamivel az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöb fölött. Gyurcsány Ferenc pártja a teljes népességnél öt, a biztos pártválasztóknál pedig nyolc százalékon áll a Publicus szerint.

  • A Mi Hazánk és a Kutyapárt négy-négy százalékot,
  • a Momentum és az MSZP két-két,
  • a Jobbik egy százalékot ért el;
  • az LMP-t a Publicus Intézet a teljes népességnél nulla, a biztos pártválasztók között pedig egy százalékra mérte.

A felmérés szerint a választási hajlandóság egyébként magas, a válaszadók hetven százaléka gondolja úgy, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok.

A 21 Kutatóközpont is Magyar Péter pártjának előnyét mérte: a Tisza Párt támogatottsága 41, Fideszé 40 százalékos a pártot választó, biztos részvételt ígérő választók körében. A Partizán megbízásából készült felmérés szerint ezen a két párton kívül csak a Mi Hazánk jutna be a parlamentbe.

A Nézőpont Intézet mérése szerint továbbra is a Fidesz a legnépszerűbb párt

A kormányközeli Nézőpont Intézet októberi felmérése szerint a Fidesz a teljes felnőttkorú népesség körében 36 százalékon áll, míg a Tisza 25 százalékon. Egy most vasárnapi parlamenti választáson a Mi Hazánk Mozgalom 5, míg a Demokratikus Koalíció 3 százalékot kapna.

A bevallott és beazonosított szavazók pártpreferenciája alapján a Fidesz-KDNP legvalószínűbb listás eredménye a Nézőpont októberi mérése szerint 46 százalék lenne, míg a Tisza Párté 35 százalék, vagyis Magyar Péter párja tizenegy százalékponttal maradna el a kormánypártokétól. Itt az ellenzéki pártok közül a Tiszán kívül csak a Mi Hazánk Mozgalom (6 százalék) és a Demokratikus Koalíció (5 százalék) jutna be a parlamentbe.