Két nap alatt 132 új fertőzött és kilenc halott, még nincs meg az 5,5 millió beoltott

Egy gyümölcsárus húzza a szekerét egy falfestmény mellett, amely a járvány elleni védekezés frontvonalában dolgozó maszkos embert ábrázol Újdelhiben, 2021. június 27-én

A hétvégi összesített adatok szerint továbbra sincs meg az 5,5 millió beoltott Magyarországon, így ha a kormány tartja magát a korábban közöltekhez, egyelőre várni kell a további lazításokra.

A hétvégi összesített adatok szerint Magyarországon a beoltottak száma 5 468 205 fő, közülük 4 842 148-an kapták meg a második oltást. A hétvégén összesen 132 új fertőzöttet igazoltak, velük a járvány kezdete óta 808 042-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

A hivatalos kommunikációban kilenc halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal, így az elhunytak száma 29 989 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 39 662. Kórházban 157 koronavírusos beteget ápolnak, közülük huszonnégyen vannak lélegeztetőgépen.

Ehhez kapcsolódóan: Megnézték, mikor kellhet újabb oltás a Pfizerből

Még várni kell az 5,5 millió beoltottra

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón jelentette be, hogy ha meglesz az 5,5 millió, legalább egy oltást kapott ember Magyarországon, akkor

„megszűnik a kötelező maszkhasználat, nem kell védettségi igazolás a strandokra, szállodákba és fürdőkbe, éttermekbe. A belső terekben sem lesz szükséges a maszkhasználat fő szabály szerint.”

A szórakozóhelyeken és a tömegrendezvényeken ezután is kell majd oltási igazolás.

Ehhez kapcsolódóan: Jövő héttől várhatóan sehol nem kell majd maszk, eltörlik a korlátozásokat

A járvány miatt indított kormányzati portálon hangsúlyozzák, hogy minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni, nem kell külön SMS-értesítésre várni.

Országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben Szputnyik-oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna is elérhető. AstraZenecát már nem lehet foglalni.

Ausztrália szigorított a delta-variáns miatt

Világszerte közelít a négymillióhoz a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma. Ausztráliában további szigorításokat vezettek be, mert megugrott a vírus delta-variánsához köthető fertőzések száma.

Két hétre lezárták Sydney-t, zárlat alá vonták Darwint, de szigorításokat vezettek be Perthben is. Helyi szakértők szerint még nem volt ilyen súlyos a járványhelyzet az országban.

Ehhez kapcsolódóan: Mit kell tudnunk a delta-variánsról?