Kína lecsap a Tienanmenről megemlékezőkre Hongkongban

Az ikonikus fénykép, amelyen egy férfi látható, amint elállja a harckocsik útját a pekingi Tienanmen téren 1989. június 5-én, a vérengzés másnapján

Őrizetbe vették az 1989-es, Tienanmen téri események évfordulója alkalmából évente megrendezett megemlékezés egyik szervezőjét Hongkongban.

Helyi sajtójelentések szerint Chow Hang-tungot csütörtökön vették őrizetbe, ő az éves gyertyagyújtást szervező Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China (Hongkongi szövetség Kína hazafias demokratikus mozgalmainak támogatására) szervezet elnökhelyettese.

A rendőrség még nem kommentálta az ügyet, az AFP francia hírügynökségnek névtelenséget kérve nyilatkozó források azonban arról számoltak be, hogy törvénytelen gyülekezés hirdetésének gyanújával állították elő a nőt.

Az irodája előtt őrizetbe vett, 37 éves Chow egyike volt azon néhány utolsó demokráciapárti aktivistának Hongkongban, akit még nem börtönöztek be.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a történtek kapcsán hangsúlyozta, hogy országa „továbbra is azon kínaiak mellett áll, akik az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartását követelik a kormánytól”.

A közlemény szerint az Egyesült Államok tisztelettel adózik a 32 évvel ezelőtt meggyilkoltak, illetve „azon bátor aktivisták előtt, akik a kormányzati elnyomással dacolva ma is folytatják ezt a küzdelmet”.

Ehhez kapcsolódóan: Magyarország ismét egyedül vétózott meg egy Kínát elítélő nyilatkozatot

Tilos a megemlékezés

Kínán belül egyedül Hongkongban emlékezhettek meg az emberek a demokratikus változást követelő tüntetők elleni pekingi katonai fellépésről. Évente gyertyafényes virrasztást tartottak, a hatóságok azonban tavaly és idén is betiltották az efféle rendezvényeket a koronavírus-járványra hivatkozva. Sokak szerint azonban ez csak kifogás, a fő cél a maradék demokráciapárti hangok elnémítása.

Az úgynevezett szárazföldi Kínában már régóta szigorúan tilos megemlékezni a Tienanmen téri eseményekről. Az áldozatok hozzátartozóit gyakran előre őrizetbe veszik, megfélemlítik az évforduló közeledtével.

A Tienanmen téri mészárlás
A kommunista vezetés utasítására a kínai hadsereg 1989. június 4-én nekilátott a pekingi Tienanmen tér kiürítésének, amelyet áprilisban elfoglaltak a demokratikus változásokat követelő tüntetők. Eleinte a rendőrség gumibottal, vágóhídon használt kábítópisztollyal, majd könnygázzal oszlatta a tömeget. Amikor ez nem járt eredménnyel, a katonák a tömegbe lőttek. A halálos áldozatok száma máig ismeretlen, azt a becslések néhány száz és háromezer közé teszik, de a pekingi brit nagykövet akkori titkos távirata szerint a vérengzésnek tízezer halottja is lehetett.


Mindenki úgy emlékezik meg, ahogy tud

Tavaly a tiltás és a rendőrségi figyelmeztetések ellenére is ezrek gyűltek össze a hongkongi Victoria Parkban. Hetekkel később aktivisták tucatjait tartóztatták le. Az új nemzetbiztonsági törvény tavalyi elfogadása óta azonban még keményebben lépnek fel hasonló ügyekben a hatóságok, ezért a szervezők is óvatosabbak, és idén azt kérték, hogy a megemlékezni kívánók gyújtsanak gyertyát az évfordulón, akárhol is vannak, akár az otthonukban vagy a házuk előtt. Központi esemény nem lesz, még a virtuális gyertyagyújtásról is letettek, tartva attól, hogy megsértenék vele az éles nemzetközi bírálatokat kiváltó nemzetbiztonsági törvényt.

A hongkongi rendőrség óva intette az embereket a gyülekezéstől, és figyelmeztetett, hogy jelentős erőt vezényelnek ki a város különböző pontjaira.

Jimmy Sham bebörtönzött aktivista azt írta a Facebookon, hogy gyertya híján este 8 órakor rágyújt majd egy cigarettára. „Nem egy vezetőben, csoportban vagy ceremóniában látjuk a demokrácia és a szabadság reményét. Mindannyian a demokrácia és a szabadság reményei vagyunk” – fogalmazott.

Hongkong százötven éven keresztül brit gyarmat volt, 1997-ben került vissza Kínához, amely ígéretet tett rá, hogy Hongkong az „egy ország, két rendszer” elvén ötven éven át megtarthatja jelentős önállóságát, saját jogrendszerét. Peking azonban az utóbbi években jelentősen erodálta a város autonómiáját, csorbította a szabadságjogokat, különösen a 2019-es hongkongi kormányellenes tüntetések óta.

Your browser doesn’t support HTML5

Temetés volt a fordulópont - Tienanmen tér, 1989

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.