Királyhoz illő: tekintélyelvű vezetők és hatalmas palotáik

Mi a közös az ukrajnai Mezsihirja-rezidenciában, a türkmenisztáni Oguzsán-palotában és a török elnöki komplexumban? Mindegyik rengeteg pénzből épült pazar kényelmi szolgáltatásokkal és hatalmas területen – a tekintélyelvű uralom gazdagságának és hatalmának emlékművei.

Íme egy pillantás a világ leggrandiózusabb elnöki rezidenciáira, amelyekben a fényűzés és a politikai hatalom ad egymásnak randevút.

Ukrajna, Novi Petrivci: Mezsihirja-rezidencia

A Mezsihirja Viktor Janukovics kormányfői és elnöki rezidenciája volt, amíg az oroszbarát ukrán politikus el nem menekült a 2014-es majdani forradalom idején. Ma a „korrupció múzeuma”; van benne autómúzeum, golfpálya, állatkert, szökőkutak, helikopterleszálló, sőt még egy templommal is büszkélkedhet, tanúsítva az egykori ukrán vezető pazar életmódját.

Egyesült Arab Emírségek, Közel-Kelet, Abu-Dzabi: Kaszr al-Vatan

A Kaszr al-Vatan, az Egyesült Arab Emírségek elnöki palotája 2017-ben készült el, és 2019-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. A 490 millió dollárból épült, fehéren ragyogó palotában történelmi tárgyak és kéziratok kaptak helyet, és kiállították azokat a diplomáciai ajándékokat is, amelyeket az ország kapott.

Törökország, Ankara: Elnöki épületegyüttes

Az ankarai elnöki palota, amelyet Aksaraynak, Fehér palotának is neveznek, 2014-ben készült Recep Tayyip Erdoğan török elnök számára. Egykori erdők helyén épült, több mint 1100 szobája van, és hivatalosan mintegy 615 millió dollárba került, bár a kritikusok szerint a valódi ár ennél sokkal magasabb. A komplexumhoz tartozik egy körülbelül háromezer embert befogadni képes mecset és Törökország legnagyobb könyvtára több mint négymillió kötetből álló gyűjteménnyel.

Oroszország, Gelendzsik: „Putyin palotája”

A Fekete-tenger partján, Gelendzsik közelében található palotakomplexum a pletykák szerint Vlagyimir Putyin rezidenciája. Története vélhetően 2010-ig nyúlik vissza. 2021-ben az orosz ellenzék néhai vezetője, Alekszej Navalnij olyan nyomozati dokumentumokat tett közzé, amelyek szerint a palotát az orosz elnöknek építették mintegy 1,4 milliárd dollárból. E szerint a komplexumban föld alatti jégkorongstadion, színház, szőlészet és templom is helyet kapott. Repülési tilalom van érvényben felette, és az arra járó hajóknak is nagy ívben ki kell térniük. Putyin tagadja, hogy ő volna a tulajdonosa, miközben Arkagyij Rotenberg orosz oligarcha azt állítja, hogy az övé.

Ehhez kapcsolódóan: Nyomozás: jogi zűrökbe keveredett a Putyin-palota olasz tervezője

Oroszország, Moszkvai terület: Novo-Ogarjovo

Novo-Ogarjovo Vlagyimir Putyin Moszkva melletti állami rezidenciája. Az eredetileg az ötvenes években épült ingatlan 2000 után Putyin irányításával kiterjedt felújításon esett át. Egyes jelentések szerint a közelmúltban olyan létesítményekkel is bővítették az épületegyüttest, mint az orosz Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSZO) szabadidős komplexuma vagy helikopterleszállóhelyek, sőt még légvédelmi rendszert is kiépítettek. Valószínűnek tartják, hogy alagút köti össze az FSZO létesítményét Putyin rezidenciájával.

Ehhez kapcsolódóan: Titkos elővárosi ingatlanok és a Putyin család

Tádzsikisztán, Dusanbe: Nemzet palotája

A 2008-ban elkészült Nemzet palotája Emomali Rahmon tádzsik elnök hivatalos rezidenciája. Hogy fel tudják építeni, vitatott módon le kellett bontani egy százéves zsinagógát és más épületeket is a környéken. A háromszázmillió dollárból épített palotát parkok, szökőkutak és más figyelemre méltó látnivalók veszik körül, köztük a függetlenségi emlékmű és egy zászlórúd, amely 165 méter magasra emelkedik, és valaha a világon a legmagasabb volt.

Türkmenisztán, Aşgabat: Oguzsan elnöki palota

Az Oguzsan épületegyüttes Szerdar Berdimuhammedov türkmén elnök hivatalos rezidenciája és munkahelye. Egy ősi türkmén törzsi vezetőről kapta a nevét, és a kilencvenes évek óta az ország elnökeinek otthona. 2011-ben egy új palotával és további létesítményekkel bővítették hozzávetőleg 350 millió dollár értékben. A palota mellett most állami vendégház, valamint felvonulások és egyéb állami rendezvények megtartására alkalmas tér kialakítása folyik.