Kirgiz vendégmunkások Magyarországon, kampány, vasfüggöny

Az iváncsai akkugyár épületei

Célegyenesbe forduló kampány, évfordulós vasfüggöny és nehéz helyzetbe került belső-ázsiai vendég munkaerő a magyar gyárakban. Az elmúlt hét közösségi- és multimédia-tartalmaiból válogattunk.

A Címlap e heti vendége Vona Gábor, a Második Reformkor elnöke volt. Benyó Ritával beszéltek a pártépítés kihívásairól, a háborúról, a saját múltjával való szembenézésről, a választási esélyekről és az ellenzékváltó hangulatról.

A környékbeliek visszaemlékezéseivel idéztük meg a 35 éve lebontott vasfüggönyt: „A szőlőhegyre az ötvenes évektől csak a helyi lakosok és azok mehettek, akiknek volt határsáv-igazolványuk. A szőlősgazdák csak úgy mehettek a pincéjükhöz, hogy az ellenőrző ponton bemondták a nevükhöz tartozó számot. A katonák mindig nézték, hogy estig mindenki lejött-e a hegyről. Ha valakinek a száma hiányzott, felmentek a pincéjéhez.”

Magyarország és az EU között a következő években az utóbbi időszakhoz hasonló, konfliktusos viszony várható. Marad az uniós pénzekhez való nehéz hozzájutás a következő uniós ciklusban is – véli Bíró-Nagy András elemző. A Policy Solutions igazgatójával uniós tagságunk elmúlt húsz évéről beszélgettünk.

Bár a kormány hivatalosan migrációellenes politikát folytat, a magyarországi munkaerőhiány és a munkaerő költsége miatt igény van arra, hogy vendégmunkások érkezzenek. Az ő státuszuk azonban nagyon törékeny, jogaik korlátozottak. Az iváncsai akkumulátorgyárból elbocsátott kirgizekkel beszéltünk.

Your browser doesn’t support HTML5

Elbocsátott kirgiz munkások: van, aki otthon hitelt vett fel, hogy ide jöhessen dolgozni

Több mint százhatvanan haltak meg a brazíliai áradásokban, és nyolcszázan kaptak fertőző betegséget

Több mint százhatvanan haltak meg a brazíliai áradásokban, és nyolcszázan kaptak fertőző betegséget. A Reuters fotóin romba dőlt életek az elárasztott vidéki Brazíliából:

LESZ KG