Kormányközeli nyertesek, átláthatatlan milliárdos tenderek, használhatatlan egészségügyi fejlesztések

Your browser doesn’t support HTML5

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár márciusban tartott egy meglepően kritikus hangvételű előadást, amelyben kórházbezárásokról és rosszul sikerült informatikai fejlesztésekről is beszélt. Vajon mennyibe kerültek ezek a fejlesztések, és kik szállították le a kifogásolható programokat?

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára márciusban tartott egy meglepően kritikus hangvételű előadást a Semmelweis Egyetemen Merre tart az egészségügy? címmel Az államtitkár kórházbezárásokról, kapacitáscsökkentésről és rosszul sikerült informatikai fejlesztésekről beszélt. Utóbbiak esetében több, közpénzből, illetve uniós milliárdokból fejlesztett rendszert kifejezetten használhatatlannak nevezett.

Keller-Alánt Ákos és Németh Dóra annak járt utána, mennyibe kerültek a fejlesztések és kik szállították le a kifogásolható programokat. Keller-Alánt Ákos osztotta meg tapasztalatait podcastunkban. A beszélgetésben felbukkan a 4iG-t vezető Jászai Gellért, aki korábban Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik legfontosabb irányítója volt, valamint Emőri Gábor is.

Ő a száz leggazdagabb magyar egyike, az i-Cell tulajdonosa, akinek cége szinte állandó beszállítója különböző állami szerveknek, és a Mészáros-féle R-Korddal közösen fejlesztette ki azt a vasúti GSM-R-rendszert, amelyet az állam nem megfelelő készre jelentési dokumentumok alapján vehetett át.