Kihirdette oltási tervét Szlovénia, itthon ismét megugrott az új fertőzöttek száma

Kormányellenes tüntetés a járvány terjedése miatt a szlovén fővárosban, Ljubljanában, 2020. május 8-án

Szlovéniába az év végéig 2,27 millió adagnyi vakcina érkezik, amely 1,13 millió ember beoltására elegendő a szomszédos kétmilliós országban. Itthon 1 358 újabb covidos esetet regisztráltak, meghalt 95 beteg.

Magyarországon az elmúlt 24 órában beazonosított esetekkel együtt 345 710 főre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Elhunyt 95 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 948 főre emelkedett.

A járvány miatt létrehozott kormányzati portál adatai szerint 215 453-an már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 119 309 fő. 4 870 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 339-en vannak lélegeztetőgépen.

Kedd estig összesen 86 929 embert oltottak be Magyarországon, többségében egészségügyi dolgozókat, valamint idősotthonban élőket és ott dolgozókat.

A portál járványtérképe alapján az országban továbbra Győr-Moson-Sopron, Vas és Nógrád megyében van a legtöbb fertőzött, majd Csongrád-Csanád és Veszprém megye következik.

Kihirdették a szlovén oltási programot

Szlovéniában az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói után januárban először a 80, majd a 70 évnél idősebbeket oltják be koronavírus ellen. Janez Janša miniszterelnök bejelentette, hogy azok akik már átestek a fertőzésen, hat hónapig nem kaphatnak oltást, azok pedig, akik nem tartoznak egyik veszélyeztetett csoportba sem, tavasz előtt nem számíthatnak oltásra.

Szlovéniába a hónap végéig 245 ezer ampullányi oltóanyag érkezik a Pfizer-BioNTech-vakcinájából, ugyanakkor ebből 110 ezer vakcinát második oltásként kell beadni. Február 1-jéig a Moderna vakcinájából 9200 adag érkezik az országba, amivel mozgásképtelen betegeket oltanak be, a miniszterelnök az AstraZeneca oltóanyagát említve példaként jelezte, Ljubljana olyan vakcinákban is érdekelt, amelyeket az Európai Unió még nem hagyott jóvá.

Ehhez kapcsolódóan: Figyelmeztetett a WHO, idén még vélhetően nem alakul ki a nyájimmunitás

Az Európai Unió gyógyszerhatósága már vizsgálja az AstraZeneca engedélykérelmét. Ez az a vakcina, amit a brit gyógyszergyártó cég az Oxfordi Egyetemmel együttműködve fejlesztett ki.

Hollandia egyelőre nem lazít

Hollandiában a kormány kedden úgy döntött, hogy legalább három héttel meghosszabbítja a koronavírus-járvány terjedését lassító korlátozó intézkedéseket. A határozat értelmében február 9-ig zárva maradnak az oktatási intézmények, az élelmiszert nem árusító üzletek és a vendéglátó egységek.

Az AP tudósítása szerint Mark Rutte miniszterelnök a korlátozások meghosszabbításának bejelentésekor úgy fogalmazott: nem volt más választás, mert a számok nem csökkennek elég gyorsan, és a hollandoknak is szembe kell nézniük a vírus agresszívabb változatának fenyegetésével.

Ehhez kapcsolódóan: Áprilisig tarthatnak a lezárások Németországban

Az Egyesült Államok felgyorsítja oltási kampányát

Az amerikai hatóságok szinte az összes országból érkező légiutastól kérik a negatív tesztet, mivel az ország egyetlen nap alatt csaknem 4500 koronavírusos halálesetet jelentettek. Az oltások lassú bevezetésével kapcsolatos kritika után a Trump-adminisztráció bejelentette, hogy a 65 évesnél idősebbek oltását is elkezdték. Korábban sok államban bonyolult szabályok rendelkeztek arról, hogy kik kaphatják meg az oltást.

Készült az AP, az RFE/RL és az MTI felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.