Koronavírussal fertőzött nyércet találtak Lengyelországban

Egy nyérc egy dániai farmon, Koppenhága közelében. 2012. október 24. (Illusztráció)

Lengyelországban először találtak bizonyítottan koronavírussal fertőzött nyércet. A helyi agrárminisztérium attól tart, hogy ezzel hamarosan kezdetét veszi a nyércek tömeges és költséges elpusztítása. Az országban az iparág, több mint 350 nyércfarmmal rendelkezik.

„Őszintén remélem, hogy ez egy egyedüli eset, bár ennek ellenére, meg kell tennünk minden intézkedést a vírus esetleges terjedésének korlátozása érdekében" – mondta Waldemar Kraska egészségügyi miniszterhelyettes hétfőn a Gdansk Radio helyi műsorszolgáltatónak, hozzátéve, hogy az érintett farmon az összes nyércet elpusztítják.

Vasárnap késő este a minisztérium közleményben közölte, hogy az állatorvosi ellenőrök szombaton az észak-lengyelországi Kartuzy megyében azonosítottak egy esetet.

Ez nem az első eset, hogy koronavírusos nyércekről adtak hírt az országban. Tavaly novemberben a Gdanski Orvostudományi Egyetem közölte, hogy nyolc COVID-19-cel fertőzött nyércet találtak egy észak-lengyelországi gazdaságban, de az állatorvosi ellenőrök később azt állították, hogy a telepen nem volt bizonyíték a fertőzésre.

Több európai országban betiltják a nyérctenyésztést

Mivel a koronavírus új változatai fenyegetik a világjárvány megfékezésére irányuló globális erőfeszítéseket, számos ország hatóságai megkezdték az állatok tömeges lemészárlását, megelőzve, hogy a betegség egy-egy mutált törzse átterjedjen az emberekre.

Tavaly év végén Dánia, a világ legnagyobb nyércprém exportőre elrendelte az ország összes, mintegy 17 millió nyércnek az elpusztítását. A dán kormány januárban bejelentette, hogy 3 milliárd dollár értékben (19 milliárd dán koronáig) kártalanítja a gazdálkodókat. A skandináv ország, amely a világ nyércprém termelésének 40 százalékát adta, 2022-ig betiltja a nyércek tenyésztését.

Dán szomszédjához hasonlóan múlt héten Svédország is bejelentette, hogy a koronavírus elleni küzdelem részeként betiltaná a nyérctenyésztést.

A lengyel szőrmeipar kártérítést követel

A PAP állami hírügynökségnek eljuttatott nyilatkozatukban a lengyel szőrmeipar képviselői azt állították, hogy az állam nem kínál semmiféle kártérítést az elpusztított állatokért cserébe, ezért a kártérítés követelése érdekében közös keresetet indítanak.

A Reuters emailben küldött megkeresésére a lengyel agrárminisztérium nem válaszolt. Lengyelország a világ egyik legnagyobb nyércprém-termelője: 354 gazdasággal és mintegy 6 millió nyérccel rendelkezik.

Készült a Reuters tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!