Kóser pecsétről beszélt, volt európai pártcsaládját pedig Sorossal együtt emlegette Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök (b) találkozója Ola Källenius vezérigazgatóval, a cég igazgatótanácsának elnökével a Mercedes-Benz Group AG stuttgarti székhelyén 2024. június 19-én

A miniszterelnök Berlinből nyilatkozott a közmédiának, mert ma Olaf Scholz kancellárral tárgyal a német fővárosban. A hivatalos közlemény szerint a találkozón a júliusban kezdődő féléves magyar EU-elnökségről lesz szó.

Magyarország érdeke, hogy nyitott maradjon a világgazdaság, ebben Németország is a szövetségese – mondta Orbán Viktor. A közelgő németországi választásra utalva úgy fogalmazott: „A mindenkori német kancellárral rá kell ütni a kóser pecsétet a német–magyar együttműködésre.”

Orbán Viktor a Mercedest hozta fel a két ország közötti gazdasági kapcsolat példájaként; a héten a Mercedes vezérigazgatójával tárgyalt Stuttgartban. Megerősítette, hogy a járműgyártó 3800–4200 új munkahelyet hoz létre Kecskeméten „hét lakat alatt tartott” új modellek és a hozzájuk szükséges alkatrészek gyártására.

Átalakuláson megy keresztül a német ipar, a kérdés az, hogy ebben a technológiai váltásban „van-e, lesz-e helye a magyaroknak, vagy sem, és a válasz az, hogy lesz” – mondta a Kossuth rádióban a miniszterelnök.

Manfred Weber, Európai Néppárt, Soros-terv

A miniszterelnök szerint a Fidesz egykori európai pártcsaládja, az Európai Néppárt elnöke, Manfred Weber „hungarofóbiában szenved”, egyetlen célja, hogy ártson Magyarországnak.

Manfred Weber nemrég Budapesten tárgyalt Magyar Péterrel, aki a Tisza Párt EP-képviselőivel együtt az Európai Néppártban politizál az unióban, de találkozott Semjén Zsolttal is, a KDNP elnökével, aki bejelentette, hogy a KDNP Magyar Péterék felvétele miatt kilép az Európai Néppártból. Erről itt írtunk bővebben:

Nem ül egy frakcióba Magyar Péterrel vagy pártjával az Európai Parlamentben a KDNP

Orbán Viktor szerint a liberálisok, a baloldal és az Európai Néppárt szövetséget kötött, szerinte ez egy „háborúpárti koalíció”, összeálltak azok, akik gyorsuló ütemben akarják belevinni Európát a háborúba, és Soros György programját hajtják végre. Szerinte ezt mutatja az EP-választás után Magyarországra kivetett „migrációs bírság” is.

„Németország statisztálása mellett a nyugati világ le akarja győzni Oroszországot” – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: Németországban a II. világháború óta elképzelhetetlen, súlyos militarizálódás zajlik.