Krekó Péter: Nem Moszkva, inkább a helyi politikusok dezinformálják a választókat

Hasonló álhírek terjedtek mind a 27 uniós tagországban az EP-választási kampányban. A háború, a klímaváltozás, a migráció mindenhol táptalaja a dezinformációnak. Milyen hasonlóságok és milyen különbségek mutatkoznak Magyarország és a többi tagállam között? – erről beszélgettünk Krekó Péterrel, a Political Capital igazgatójával a Dezinformáció hatalma mostani adásában.

Nézze meg a videópodcastot:

Itt tudja meghallgatni:

Your browser doesn’t support HTML5

Krekó Péter: Nem Moszkva, inkább a helyi politikusok dezinformálják a választókat

A beszélgetés főbb gondolatai:

  • Leegyszerűsítés azt gondolni, hogy Oroszország, Kína és más autoriter nagyhatalmak behatolnak az európai információs térbe, és terjesztik a dezinformációt. Ezt általában a nemzeti pártok és kormányok teszik.
  • Nem azért terjesztenek álhíreket a mainstreamben helyet foglaló politikusok, mert közvetlen telefonhívást kapnak a Kremlből, hanem azért, mert azt látják, hogy ebből politikai hasznuk származik.
  • Magyarországon a választók ötven százaléka gondolja azt, hogy amerikai biolaborok működnek Ukrajna területén, ahol olyan vírusokat állítanak elő, amelyeket az oroszok ellen akarnak használni.
  • Franciaországban és Németországban zöldellenes, klímaszkeptikus narratívák jelentek meg a kampányban, amelyekben azt terjesztették, hogy az emberek szabadságjogait akarják korlátozni.