Küzdelem a végsőkig – a hatalomért, az életben maradásért vagy a szabadságért

Még küzd, de nem tudja, meddig bírja – vallotta be podcastunkban Iványi Gábor lelkész. Az számít, hogy megkapja a pénzt, amivel működtetni tudja az őt hatalmon tartó rendszert – ezt már Orbán Viktorról mondta elemzőnk, Ruff Bálint. Több mint száz napja van börtönben Oroszországban a Szabad Európa újságírója, Alszu Kurmaseva. A hét legnézettebb videóiból és közösségimédia-tartalmaiból válogattunk.

Azt mondja: majdnem ott tart, ahol ötven évvel ezelőtt, annyi különbséggel, hogy most nem börtönbe akarják küldeni, nem a szabadságát akarják elvenni, hanem mindenét, amije van, amit felépített. Interjú Iványi Gáborral Orbán Viktorról, Krisztusról és a NER-ről:

Ehhez kapcsolódóan: Iványi Gábor: Az Isten meg fogja verni ezeket a gazembereket

„Csodáljátok a bátorságomat, amiért »ilyenkor« hazautaztam. De mi most élünk – és nem lesz »máskor«, annak nem, akinek ma lenne szüksége segítségre. Senki nem adja vissza az életemnek azt a három hónapját, amit nem ott töltöttem, ahol kellett volna. Felelősséggel tartozom a családomért, a kisgyerekeimért, idősödő édesanyámért. Az életemben, akárcsak a tiétekben, nem lesz soha többé 2024. január 18-a. Mit csináltunk ma? Ki előtt nyíltak meg az ajtók? Hiszen holnap már holnap lesz, és minden másképp lesz. Ma itt vannak az asztalomon a nyitott ajtókat és ablakokat mutató lapjaitok. Erősek vagytok és hisztek magatokban. Kérdéseitekre biztosan megtaláljátok a nektek megfelelő választ. Nyissatok ajtót magatoknak és másoknak, ne féljetek. Nagyon hálás vagyok nektek. Alszu” – írta egyik levelében, január 18-án a Szabad Európa újságírója, Alszu Kurmaseva, aki több mint száz napja van börtönben Oroszországban:

A héten beszámoltunk arról is, hogy lakóházat, parkolót, autókereskedést is kiüríttetne Lázár János minisztériuma a Déli Körvasút miatt:

A kormányfő egy kávészünettel közelebb a ’26-os győzelemhez, és neki csak ez számít – mondta Ruff Bálint Elemző című podcastsorozatunkban, amikor a svéd NATO-csatlakozás nyomán előjött a brüsszeli kivonulás képe:

Ehhez kapcsolódóan: Elemző: A Budapest-bérlet kampánykérdés, amivel gyenge pontot találtak el

A héten a török parlament megszavazta a svéd NATO-csatlakozást, így mégis a magyar törvényhozás lesz az utolsó, amely elfogadhatja.

Pálinkás József volt a héten a Címlap vendége. Az MTA korábbi elnöke és egykori oktatási miniszter arról is beszélt, hogy az alapítványi átalakítás komoly károkat okozott, de egy hét alatt vissza lehetne fordítani a folyamatot. A kutatók körében apátia van. 2001-ben nagyon más volt a Fidesz, Orbán akkor nem szólt bele az oktatási kérdésekbe:

Ehhez kapcsolódóan: Pálinkás József: A Horizon és Erasmus helyett indított program csak politikai termék

Elmagyaráztuk azt is Egyszerűen című videósorozatunkban, hogyan lehet torzítani a választási eredményeket a választókerület-manipulációval:

Végül a Hogy jelenik meg Magyarország Putyin propagandájában, és fordítva? című cikkünket is méltatta a Philip Meyer újságíródíjat kiosztó Investigative Reporters and Editors (IRE) az idei díjazottak kihirdetésekor. Munkatársaink, Szalai Bálint újságíró és Németh Dóra adatvizualizációs újságíró a Szabad Európa több szerkesztőségének együttműködésében készült cikke azt mutatja be, hogyan fonódott össze az orosz és a magyar propaganda az ukrajnai háború kezdete óta, grafikonokkal megjelenítve a két ország propagandagépezetéből származó tömérdek adatot. „A munkának más újságírókat is inspirálnia kell a politikai pártok és országok között átívelő propaganda és dezinformáció vizsgálatára” – hangsúlyozta a zsűri, amikor a három díjazott mellett megemlítette cikkünket és egy másik írást az elmúlt év figyelemre méltó tartalmai között. A díjat az adatvizualizációs újságírás úttörőjeként számontartott Philip Meyer tiszteletére alapította az oknyomozó újságírást támogató IRE. A díjazottak teljes névsorát itt találják meg: https://www.ire.org/2023-meyer-winners/

Ehhez kapcsolódóan: Hogy jelenik meg Magyarország Putyin propagandájában, és fordítva?