Kvízválogatás: „A nagy küzdelmek éve”

2023-ban is – amelyet a címben olvasható módon jellemzett Orbán Viktor miniszterelnök – hetente tettük próbára olvasóink tudását. Fogyatkozó hívőszám a templomokban, ezer sebből vérző MÁV, nehéz tanévkezdés, a kormány egy egyház ellen és a pápalátogatás – legjobb kvízeinkből válogattunk.

Az óév egyik legjelentősebb eseménye volt, amikor áprilisban Magyarországra látogatott Ferenc pápa. Ennek kapcsán teszteltük követőink memóriáját. Ön emlékszik, milyen jelzőkkel illették Ferenc pápát mostani látogatásáig a magát kereszténynek valló jobboldali megmondóemberek és közönségük?

Bár az osztálytermek üresen álltak, az oktatásügy körül nem volt üresjárat nyáron sem. Az iskolakezdést megelőző hetek iskolaügyi témáiban teszteltük tudását a tanévkezdet alkalmából:

Augusztusban tisztogatásba kezdett a MÁV-nál Lázár János, de ettől nem oldódott meg a magyar vasúti közlekedés helyzete. A magyar vasúttársaságról szóló kérdéssorunkban arra voltunk kíváncsiak, tudja-e például, hány percig lehet lezárva a sorompó a nagy forgalmú Rákosrendezőn, és miért; hogyan változtak a menetidők; vagy hogyan működnek a váltók a Nyugatinál.

Több anyagban is foglalkoztunk az ősz folyamán Iványi Gábor egyházának helyzetével, amely az állam feladatát látja el, több ezer rászoruló gyerekről és felnőttről gondoskodik, a kormány mégis szisztematikusan ellehetetleníti a működését. Hogyan és miért? A fő kérdés pedig: mi lesz a rászorulókkal, ha már mindent elárvereznek a fejük fölül?

Végül az egyházak témájánál maradva azt teszteltük, mennyire járatosak olvasóink a hívők fogyatkozásának okaiban. A 2022-es népszámlálás adatai szerint ugyanis egyre kevesebben mondják magukat vallásosnak, annak ellenére hogy bevezették a hittant az iskolákban, sorra nyitják az egyházi oktatási intézményeket, és az egyházak támogatásában is nagyvonalúnak bizonyult a kormány.