L. Ritók Nóra: nincs pánik, lassan növekvő nélkülözés van

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője

Jó háziasszony módjára igyekeztek tartalékot félretenni a járvány első hulláma után, abból a kevésből, amiből gazdálkodnak az Igazgyöngy Alapítványnál, mert a legszegényebbeket a járvány is sokkal súlyosabban érinti.

A járvány tavaszi, első hulláma borzalmas volt, nem szeretnének még egyszer hasonlót átélni – mondja a L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője. Nagyon nehéz időszak jön az alapítvány életében, 27 településen összesen 1200 családnál próbálják szebbé tenni a karácsonyt és elviselhetőbbé a járvánnyal nehezített téli időszakot.

Karanténba kerülnek az adományok

November 30-ig kellene minden adománynak beérkeznie és karanténba kerülnie ahhoz, hogy biztonsággal eljuttathassák a rászorulókhoz. A gyermekeknek „cipősdoboz” adományokat, a felnőtteknek tartós élelmiszert adnak, emellett sokat jelent és a legkönnyebben kezelhető a pénzadomány, amiből helyben vásárolhatnak, és telhet a tüzelő-adományra is, hogy meleg is legyen karácsonykor.

Viszi a milliókat a járvány

A pandémia első tavaszi hulláma több mint 12 millió forintot vitt el az alapítványtól. Ennyit költöttek tisztító- és fertőtlenítő szerekre, élelmiszercsomagokra, amit az első hullámra jellemző pánik és felvásárlási roham közepette kellett beszerezniük.

L. Ritók Nóra pár napja osztotta meg a közösségi oldalán azt a posztot, amelyből kiderül, hogy a gyermekszegénység és a mélyszegénység ellen küzdő alapítvány azt tapasztalja, az iskolákban a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek nincs maszkjuk, ha van, az is agyonhasznált, lötyög rajtuk, zömében a szülőkét hordják. Sokakat megmozdított a történet, több száz gyermekmaszkot kapott az alapítvány, így abból most jól állnak.

Ők sem vártak a kormányzati tesztprogramra

Ahogyan arról korábban írtunk, a legtöbb helyen az önkormányzatok már az országos tesztelés meghirdetése előtt hetekkel elkezdték a szociális intézményeikben a dolgozók szűrését. Így tett a berettyóújfalui központú alapítvány is. Itt két hete elkezdték és hetente ismétlik a tanodában dolgozók tesztelését, gyorstesztet használnak, ehhez is, ahogyan a maszkokhoz is adományokból jutottak. Az alapítványi iskolába azonban bejelentkeztek a központi tesztelést végzők is, kedden tesztelik az ott dolgozó pedagógusokat.

"A technikai személyzet, pl. a takarítók azonban ebben a központi szűrésben nincsenek benne, az ő tesztelésükről az alapítvány gondoskodik, csakúgy, mint a szociális részben dolgozókéról".

Ötven gyerekből kettőnél van otthon vezetékes internet

Amikor arról kérdeztük, segíti-e a látókörében lévő gyermekeket, családokat a kormány bejelentése a 30 napra szóló ingyenes internetről, L. Ritók Nóra elmondta, hogy bár a számaikat nem lehet reprezentatívnak nevezni, az biztos, hogy náluk 50 gyermekből csupán kettő családjában van vezetékes internet, miközben ez az egyik alapfeltétel lenne a kormányzati segítség igénybevételéhez. És, mint mondja,

"akkor nem beszéltünk arról, hogy a kapcsolatrendszerükben levő középiskolás korúak 80 százaléka kért segítséget vagy internet-hozzáféréshez vagy számítógéphez".

Arról, hogy mennyit visz el a költségvetésükből a járvány második hulláma, L. Ritók Nóra még nem tudott becslésekbe bocsátkozni, annyit mondott a Prima Primissima díjas szakember, hogy most nem tapasztal pánikot, ahogy fogalmazott, lassan növekvő nélkülözés van.

Your browser doesn’t support HTML5

Támogatásmegvonás az Igazgyöngy Iskolától: Ritók Nóra igazgató és Maruzsa Zoltán államtitkár

Az Igazgyöngy Alapítvány 1999 óta dolgozik az esélyegyenlőségért, a társadalmi integrációért, a gyermekszegénység és a mélyszegénység felszámolásáért. Az alapítvány Európa tíz legszegényebb régiójának egyikében, az Észak-alföldi régióban működik, Berettyóújfaluban. Az alapítvány munkáját többféle módon lehet segíteni, erről itt olvashatnak bővebben.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!