Lefóliázott könyvek – újabb pert nyert a Líra

Nyáry Krisztián, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója 2021. július 13-án

Nem ábrázolja öncélúan a nemváltást az Esti mesék lázadó lányoknak című kötet – ezt állapította meg jogerős ítéletében a Szegedi Törvényszék, amely a könyvkiadónak adott igazat a fogyasztóvédelmi bírság miatt indított perben. A fóliatörvény alapján hozott hatósági büntetések miatt a Líra több pert is indított.

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal még tavaly szeptemberben tartott ellenőrzést a kecskeméti Líra Könyv- és Zeneszalonban, majd ötmillió forintos bírsággal sújtotta a Líra Könyv Zrt.-t, mert egy kecskeméti iskola kétszáz méteres körzetében forgalmazta az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvet. Erről a bírságról mondta ki október 24-én a bíróság, hogy jogtalanul rótták ki a könyvkereskedőre, mert a kötetben szereplő történet nem ábrázolja öncélúan a transzneműséget és a nemváltást.

Francesca Cavallo és Elena Favilli Esti mesék lázadó lányoknak című, 2016-ban a Móra kiadó gondozásában megjelent könyve száz történetet tartalmaz olyan nők életéről, akik a saját korukban elsőként álltak ki a jogaikért. A száz történet közül az egyik a transznemű Coy Mathisról szól, akinek az életéről dokumentumfilm is készült.

Az ötmillió forintos bírság mellett a kormányhivatal eltiltotta a kereskedőt a könyv forgalmazásától, mivel a kecskeméti üzlet iskolák és templomok bejáratától számítva kétszáz méteres távolságon belül helyezkedik el, így a könyv felnőttek számára sem árusítható. A Líra vitatta a büntetés jogosságát, és bírósághoz fordult.

A perben a szerző is megszólalt. Elena Favilli írásos nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Coy Mathis története szervesen illeszkedik a könyvben szereplő másik 99 női történethez, semmilyen módon nem népszerűsíti, csak elbeszéli egy transznemű lány esetét. „Visszautasítom és határozottan vitatom, hogy a magyar hatóság ezzel ellentétesen értelmezik a könyvünket”, valamint a magyar hatóság „értelmezése kétségbe vonja művészi szabadságomat és szólásszabadságomat” – szögezte le.

Ugyanezen könyv forgalmazása kapcsán márciusban már született jogerős ítélet. A Győri Törvényszék is a Lírának adott igazat a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatallal szemben. A bíróság akkor ítéletében kitért rá, hogy „egy könyvet nem lehet egyetlen oldal alapján minősíteni”. A bíró véleménye szerint semmi sem áll távolabb az öncélúságtól, mint a könyv ábrázolása: ezek XXI. századi témák és problémák. A Szegedi Törvényszék részben erre a győri ítéletre hivatkozva semmisítette meg a Líra büntetésére vonatkozó kormányhivatali határozatot.

A könyv a „gyermek- és fiatalkorúak számára is értelmezhető módon mutat be egy, a transzneműséggel kapcsolatos gyerekkori élethelyzetet és problémát. A történet illeszkedik a könyv koncepciójába, nem kizárólagos célja a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatásának bemutatása, az ábrázolás tehát nem tekinthető öncélúnak” – idézi közleményében az ítéletet a Líra, amely több pert is indított a fóliatörvény alapján hozott hatósági büntetések miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Dúró Dóra a Nemzeti Múzeum kiállításáról: A kormányt hitelteleníti, ha az állam nem tudja a törvényeket betartatni