„Legalább tudnánk, hol fekszik”: ukránok eltűnt szeretteiket keresik

A 62 éves Nina Melenec házának romjai előtt áll Kamjankában, a Harkiv megyei Izjum külvárosában. Nemrég tért haza, hogy megszervezze legidősebb fia, a 44 éves Olekszandr temetését, aki a háborúban halt meg. Bár az ukrán hadsereg kiszorította az oroszokat erről a területről, Nina és életben maradt fia, a 37 éves Mikola Melenec kételkednek abban, hogy valaha végleg visszatérnek ide: "Hazajöhetnénk, de most nincs ott semmi. A falunk teljesen elpusztult".

Mikola DNS-mintát adott törvényszéki szakértőknek, hogy összevethessék azt az izjumi tömegsírból exhumált holttestekével. Egy nappal később azonosították eltűnt testvére, Olekszandr maradványait.

Mikola Melenec bátyja lerombolt házában. Próbálja összerakni, mi történt testvérével és 62 éves apjukkal, Szerhijjel, aki márciusban tűnt el.

Nina Melenec egy Olekszandrról készült régi fényképet mutat a telefonján. A kép 1997-ben készült, amikor a férfi katonai szolgálatot teljesített Bakhmutban. A nő és kisebbik fia március 21-én menekültek el otthonukból, amikor az oroszok megszállták a területet. Szerhij és Olekszandr úgy döntöttek, maradnak, hogy megvédjék otthonukat és segítsenek másoknak kijutni. Néhány nappal később egy gránát csapódott be Olekszandr házának közelében, és megölte őt. Szerhij Melenec nagyjából ugyanebben az időben tűnt el.

Egy tankot ábrázoló gyermekrajz Olekszandr Melenec otthonának romjai között.


 

Nina szerint itt, ez előtt az épület előtt ölhették meg a fiát, Olekszandrt. A holttestet októberben exhumálták, amikor az ukránok visszafoglalták Kamjankát.

November elején az ukrán főügyészség egy ideiglenes mobil DNS-vizsgálati laboratóriumot küldött Izjumba. Az ismeretlen holttesteket próbálják így azonosítani. 

A mobil DNS-labort a francia kormány küldte Ukrajnának.

A 37 éves Mikola bátyja nevét írja a fejfára.

Nina Melenec a halottszállítóra vár, amely fia koporsóját hozza. 

Olekszandr Melenec újratemetése rokonai és barátai körében Kamjankában november 3-án.

 

Mikola vigasztalja anyját Olekszandr temetésén, csaknem 7 hónappal a halála után.

Szerhijt, Nina férjét a mai napig nem találták meg. A nő azt mondja, neki most már könnyebb lenne, ha biztosan tudná, hogy férje halott. "Legalább tudnánk, hol fekszik a férjem" - teszi hozzá. "44 évet töltöttünk együtt. Majdnem az egész életünket."
 

"Köszönjük, Oroszország" - mondja Nina, miközben romokban álló faluját szemléli, mielőtt visszaindulna nyugatra, ahol ő és Mikola letelepedtek. "Ez volt a te ajándékod nekünk."

A hágai székhelyű Eltűnt Személyek Nemzetközi Bizottságának becslése szerint eddig több mint 15 000 ember tűnt el Ukrajnában a háború kezdete óta. Köztük vannak foglyok, akik még életben lehetnek, és olyanok is, akiket megöltek és jelöletlen tömegsírokban temetettek el.