„Lehetséges opció”: az olasz–albán menekültügyi megállapodás részletei

Bár az olasz bíróság meghiúsította az első intézkedést, az Európai Unió és tagállamainak vezetői figyelik az olasz–albán menekültügyi megállapodás sorsát. A bizottsági elnök nem vetette el az olasz megoldást, amely akár a közös menekültügyi paktumba is beépülhet.

Itt tudja meghallgatni a podcastot:

Your browser doesn’t support HTML5

„Lehetséges opció”: az olasz–albán menekültügyi megállapodás részletei

Öt gondolat a beszélgetésből:

(1) Sokban emlékeztet Orbán Viktor magyar kormányfő menekültügyi koncepciójára a Giorgia Meloni kormányfő által tető alá hozott olasz–albán megállapodás: az érkező menekülteket nem engedi az Európai Unió területére lépni, hanem egy harmadik országban helyezi el őket menedékkérelmük elbírálásáig. Az első így áthelyezett csoportot az olasz parti őrség mentette ki a Földközi-tengerből, és rögtön az albániai befogadóközpontba szállították őket. A tíz bangladesi és hat egyiptomi azonban rövidesen mégis olasz földön találta magát.

(2) A betegek és kiskorúak mellett azért kellett a többieket is Olaszországba szállítani, mert egy római bíróság úgy ítélte meg, hogy nem biztonságos harmadik országból érkeztek. Erre az olasz kormányfő úgy reagált, hogy a kormánynak, nem pedig az igazságszolgáltatásnak kell eldöntenie, hogy mely országok biztonságosak. Edi Rama albán kormányfő elhatárolódott, azt mondta, hogy a központok építéséhez és irányításához semmi közük, azaz semmilyen felelősségük nincs.

(3) Az olasz–albán megállapodás része, hogy évente akár harmincezernél is több menekültet fogadnak az olaszok által finanszírozott és épített központokban, ezért az olasz kormány több száz millió eurót fizet. Évente elszámolják és megtérítik Tiranának a költségeket (egészségügyi kiadások, benzin, jogi költségek).

(4) A Bloomberg szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelezte, hogy lehetséges opcióként fognak tekinteni az olasz–albán megállapodásra, Olaszország pedig az egyik kulcskérdés, a biztonságos országok listájának módosításáról szóló rendeleten dolgozik.

(5) Ugyan az utóbbi hónapokban csökkent a migrációs nyomás, az adatok szerint kevesebben érkeznek a balkáni és a tengeri útvonalon, a politikai nyomás azonban nőtt. A menekültek befogadásának kérdése az európai nagypolitika színterére került, nem utolsósorban azért, mert egyre több tagállam kénytelen szembenézni a biztonsági vonatkozásaival.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.