Lélegeztetőgépen tartott cégek, NER-es kutató, irreális határidők – megnéztük Magyar Péter szerződéseit

Magyar Péter

Több olyan céget is találtunk, amelyik az utóbbi években csak a Diákhitel Központtól kapott jelentősebb megbízást – az adott évben ez volt gyakorlatilag az egyetlen jövedelme. Volt olyan cég, amelyik a szerződés aláírása napján már rendelkezett azzal a kérdőívvel, amelyet ki kellett dolgoznia. Felbukkan az aláírók között NER-közeli szereplő is.

Gyakorlatilag a Magyar Péter vezette Diákhitel Központtal kötött szerződés volt az egyetlen bevételi forrása 2022-ben a Troia Média Kft.-nek. A cég – mint először a Magyar Nemzet megírta – Trentin Balázs Lajos tulajdona. A Diákhitel Központ Magyar Péter által aláírt szerződéseit Hadházy Ákos független parlamenti képviselő kérte ki. Mint közösségi oldalán megjelent posztjában írta: azután kért betekintést a megállapodásokba, hogy Magyar Péter maga mondta el: Rogán Antalék több alkalommal „felesleges és túlárazott szerződések” aláírására utasították, emiatt is mondott fel a cégnél, mert nem akart megfelelni az elvárásoknak.

Hadházy Ákos szerint ugyanakkor bőven találni olyan szerződéseket, amelyeket Magyar Péter valószínűleg nem kényszer vagy utasítás hatására köthetett meg; ezek ugyanolyan fölöslegesnek és túlárazottnak tűnnek. Ráadásul személyi összefonódás is kimutatható, például éppen az említett Troia Kft. esetében. Trentin Balázs Lajosról azt írta, hogy „a tulajdonos Facebook-aktivitása alapján pedig jelenleg a Tisza Pártnak dolgozik – ezt Magyar Péter is megerősítette”.

Szűk esztendők

A Szabad Európához eljutott képernyőfelvételek alapján Trentin Balázs tavasszal és nyáron több alkalommal adott instrukciót a Tisza Párt aktivistáinak, támogatóinak egy Facebook-csoportban utcai kitelepüléssel vagy a párt kampányvideóinak megosztásával kapcsolatban.

Trentin Balázs instruál a Tisza zárt Facebook-csoportjában

A cégének nem megy túl jól az utóbbi években: bár 2019-ben még fel tudott mutatni 19,65 millió forint bevételt az Opten céginformációs rendszer adatai szerint, egy évvel később már csak 4,48 millió volt a bevétele, aminek eredményeként 3,9 millió forint veszteséggel zárta az évet. 2021-ben csak 2,8 millió forint volt a bevétele (1,95 milliós mínusszal év végén), de év végén sikerült megállapodniuk 13,34 millió forint plusz áfa (16,94 millió forint) értékben a Diákhitel Központtal.

Ezért 2022-ben (nyilván ekkor fizették ki a cégnek a szolgáltatás ellenértékét) 13,42 forint értékesítésből származó bevétel szerepel a Troia Kft. mérlegében – vagyis szinte pont annyi, mint a szerződés nettó összege. (Ezen kívül 2,3 millió forint egyéb bevétele volt a cégnek.) Így sikerült az évet 2,95 millió forint adózott eredménnyel zárniuk – hogy aztán tavaly ismét csak 4,3 millió forint értékesítésből származó és kilencezer forintnyi egyéb bevételt tüntessenek fel. Nem is csoda, hogy 51 ezer forint adózás utáni veszteséggel zártak.

Ehhez kapcsolódóan: Hadházy Ákos kérdése nyomán vizsgálja a hatóság a rosszul sikerült egészségügyiszoftver-fejlesztéseket, amelyekről a Szabad Európa írt először

A Diákhitel Központtal kötött szerződés tárgya a diákhitel „valószínűsíthető hatása a nemzetgazdaságra”, valamint egy előrejelzés „a hallgatói hiteltermékek várható gazdasági hatásairól”. A Troia Kft.-nek ennek érdekében egy negyven-ötven oldalas tanulmányt, valamint egy vezetői prezentációt kellett készítenie. Lapunk az elkészült tanulmány tartalomjegyzékét ismerhette meg, e szerint a terjedelem jelentős részét (23 oldalt) az általános módszertani bevezetés teszi ki. A tanulmány készítőinek a szerződés szerint egyrészt a KSH vonatkozó publikus adataiból, valamint a Diákhitel Központ rendelkezésükre bocsátott saját vonatkozó adatsoraiból kellett dolgozniuk. A szerződést 2021. december 1-jén írták alá, december 30-ig kellett teljesíteni a vállaltakat.

Tanácsot adtak, majd tönkrementek

A Troia Kft.-hez hasonlóan a Magyar Péterrel kötött szerződés volt az utolsó komolyabb bevétele az AC Humán Kft.-nek is. Velük azért szerződött a Diákhitel Központ 2020. december 15-én, mert 2021-re hiteltermékprofil-bővítést terveztek, ez pedig a dolgozók létszámának emelkedésével járt, és külső szakértőre volt szükség „az új munkatársak toborzására, kiválasztására, majd betanításukra és szervezetbe integrálásukra”.

Az AC Humán a mérlegei szerint 2018-ban 3,7 millió forint értékesítésből származó és 184 ezer forint egyéb bevétel mellett 1,4 millió forint adózott eredményt ért el. Egy évvel később 4,2 milliós bevételhez 1,3 millió adózott eredmény társul, majd jön 2020 14,5 millió forint értékesítésből származó bevétellel (mellette háromezer forint extra bevételt is feltüntettek) és 1,75 milliós adózás utáni profittal. 2021-ben ismét csak 3,1 millió forint bevétel áll szemben egymilliós veszteséggel, míg 2022-ben nullaforintos bevételhez jön 58 ezer forint mínusz, aztán a cég felszámolás alá kerül.

Ehhez kapcsolódóan: Elemző: Magyar Péter nem unikálisat csinál, csak azt, ami egy ellenzéki politikus dolga

Az AC Humánnal nettó 14,7 millió forintra (bruttó 18,66 millióra) szerződött a Diákhitel Központ 2020. december 15-én – vagyis a cég működésének utolsó éveiben itt is ez volt az egyetlen jelentősebb bevétel. A megbízás értelmében a társaságnak egy „vezetői és munkatársi kompetenciamodellt” kellett kidolgoznia december 31-ig, illetve 2021. január 31-ig workshopokat tartania a központ munkatársainak.

Cégháló

Megnéztünk más szerződéseket is azok közül, amelyeket Hadházy Ákos fotók formájában nyilvánosságra hozott, és még több érdekességet találtunk. A Varius Consulting Kft. 2013-ban alakult, üzletviteli és egyéb vezetői tanácsadás a fő tevékenységi köre. Magyar Péterrel A Diákhitel Központ Zrt. hitelnyújtási tevékenységnek, mint alaptevékenységnek az újra gondolása egy üzletfejlesztési stratégia és akcióterv tanulmány keretein belül (sic.) témában szerződtek. Ennek keretében 2019. október 1. és december 16. között egy minimum kétszáz oldalas tanulmányt kellett készíteniük, amely legalábbis nagyon feszes munkatempót igényelt, bár a cég létszáma ekkor még 22 fő volt.

A Variusnál egyébként nem számított nagy tételnek a Diákhitel Központtól kapott 46,78 millió forint. Az Opten céginformációs rendszer szerinti eredménykimutatásukban több mint másfél milliárd forintos bevétel szerepel 2019-ben 97,6 milliós adózás utáni nyereséggel. Ezután azonban nagyon gyors lejtmenet következett: 2020-ban 668,9 milliós bevételhez már nyolcvanmilliós veszteség társul, egy évre rá már csak 14,5 millió forint a cég bevétele, és 98,5 millióra nő a veszteség – ezután pedig „átalakulás révén” megszűnik a vállalkozás.

A tulajdonos Ádám Lajos közvetlenül vagy közvetve összesen 19 gazdasági társaságban érdekelt, ezek közül mára hármat töröltek, további háromról írja az Opten, hogy negatív információ is fellelhető a cégről. (Ez jelenthet csődeljárást, lejárt tartozást, de akár azt is, hogy csak késbe nyújtottak be valamilyen dokumentumot egy hatóságnak.) Működik viszont a Vialto Consulting Kft., amely a kormányváltás előtt az Oktatási Hivatalnak dolgozott, többek között a felsőoktatási felvételi eljárások akkreditációjában. Érdekes, hogy akkor ezt éppen a fideszes Zsigó Róbert kérte számon a Gyurcsány-kormányon.

A NER ügyvédje

Magyar Péter távozása óta is kötnek érdekes szerződéseket a Diákhitel Központban. A BPP Best Practice 2023 májusában például pályáztatásra szerződött a Diákhitel Központtal két évre, hetvenmillió forint értékben. (A szerződést a központ marketingigazgatója írta alá.) Egy egyfordulós közbeszerzést 3–3,6 millió forintért végeznek el, egy uniós eljárás díja már 4,2–6 millió forint. Egy „versenypárbeszéd lebonyolításáért” ötmilliót, „innovációs partnerség létrehozásáért” szintén ötmilliót számlázhat a cég, amely „egyéb szerződéses feladatait” 35 ezer forintos óradíjjal végzi. A BPP Best Practice vezetője és fő tulajdonosa Pete Judit. Róla a 24.hu írt korábban. E szerint „aznap, amikor 2022 májusában Nagy Márton miniszteri esküt tett, a testvére, Nagy Szilárd kiszállt az addig közpénzszázmilliókat kasszírozó ügyvédi irodájából”, amelyet Pete Judit vett át, „amellyel azóta is százmilliós szerződéseket kötöttek a Nagy Márton felügyelete alá tartozó állami cégek”. Pete korábban a lap szerint 35 millió forintot vett fel a Híd a munka világába program tanácsadójaként. Az Országos Roma Önkormányzat botrányos programsorozatának keretében akár 1,6 milliárd forint kár is érhette az államot. Nagy Márton később a Közbeszerzési Hatóság keretében működő tanács tagjának delegálta Pete Juditot, kérdés, hogy ez a tisztség és a tény, hogy eközben cége közpénzes megbízást nyer el, nem jelent-e összeférhetetlenséget.

A NER társadalomkutatója

Magyar Péter szerződött a Mestint Kft.-vel is, amelynek tulajdonosa Bozsonyi Károly, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. A Neumann János Egyetem stratégiai rektorhelyettese a kormánymédia rendszeres megszólalója, 2021 tavaszán például az Origo közölte a cikkét Félrevihet a COVID-halálozás statisztikája címmel a magas magyar halálozási mutatókkal kapcsolatban.

Ehhez kapcsolódóan: A lassú magyar bürokráciát szidta Orbán Kötcsén, és elismerte, hogy Magyar Péter miatt stratégiát kell váltania 2026-ra

Ugyanebben az évben októberben a Pesti Srácok beszámolt egy konferenciáról, ahol Bozsonyi Károly arról beszélt, hogy az Alapjogokért Központban készítettek egy kutatást, amely alapján a magyar választók éppen olyan miniszterelnököt szeretnének (migrációkritikus, kormányzati tapasztalattal bíró, angolul jól beszélő), mint Orbán Viktor.

A Mestint Kft.-nek a szerződés szerint azt kellett megvizsgálnia, milyen hatással volt a középiskolások és egyetemisták élethelyzetére a Covid-járvány. A szerződést 2020. december 2-án írták alá, december 29. volt a teljesítési határidő. Az elkészült tanulmányból többek között megtudhatjuk, hogy a koronavírus a megkérdezettek több mint hetven százalékát „hátráltatta a mindennapi életében”. (Az mondjuk valóban érdekes lehetett a Diákhitel Központ vezetésének, hogy a megkérdezettek 54 százaléka azt mondta, hogy nincs diákhitele és nem is akar felvenni, további 7,5 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy ugyan korábban felvette, de a jövőben nem tervezi.)

A szerződésben az szerepel, hogy „egy minimum húszoldalas tanulmányt” kell a tárgyban készíteni; a Hadházy Ákos által kifényképezett és közzétett oldalak száma 22. Arról nincs szó a szerződésben, hogy hány fős mintán kell vizsgálni a Covid hatásait az egyetemi hallgatókra és a középiskolásokra, ilyen adatot a közzétett fotókon sem találni.

Felmérés hétvégén

Érdekes szerződéseket kötött Magyar Péter a First Voice Kft.-vel is. A fő tevékenysége szerint számítógépes programozással foglalkozó céggel reprezentatív kutatás elvégzésére szerződtek a szak- és felnőttképzésben érdekeltek körében egy új képzési hitellel kapcsolatban. A szerződést 2020. december 2-án írta alá Magyar Péter és a First Voice egyik vezetője, de a megállapodás második fejezete szerint erre a napra a cégnek már össze kellett állítania a kérdőívet, és leegyeztetnie a Diákhitel Központ vezetőivel.

Ezt követően december 29-ig egy ötszáz fős általános lakossági mintán, valamint egy ötszáz fős, szakképzésben és felnőttképzésben tanulók részvételével zajló felmérést kellett elvégezni és kielemezni, illetve kétszáz középiskolást is megkérdezni a tárgyban. 2020-ban december 18-án kezdődött a téli szünet. Ezért a munkáért a First Voice nettó 12 millió forintot kapott.

Ehhez kapcsolódóan: Magyar Péter: számonkérhető programot fogunk kidolgozni

A First Voice Kft.-vel aláírt egy másik megbízást is Magyar Péter, ez egy ezerfős, online kutatáson alapuló, minimum 75 oldalas tanulmányról szól, amely azt elemzi, hogy az elmúlt húsz évben „jelentett-e segítséget a diákhitel a magyar egyetemi hallgatók számára”, illetve „hogyan változott a hitelt felvevők munkaerőpiaci helyzete a hitel hatására”. A szerződést 2021. december 3-án írták alá, ehhez képest december 6-ig már el kellett végezni az adatfelvételt, és december 10-ig leadni a tanulmány vázlatát. 2021. december 3-a péntek volt, így a First Voice-nak a következő szombat-vasárnap kellett elvégeznie az ezerfős felmérést. Mindezért a cég nettó 13,9 millió forintot kapott.

Szócsata

Magyar Péter a Facebookon reagált Hadházy Ákos bejegyzésére. Azt írta: „A sejtetés és más felesleges besározása káros dolog, főleg, ha egy konkurens ellenzéki pártról van szó, amely – szemben önökkel – 14 év után először valóban képes legyőzni a maffiakormányt, és nem csak arról beszél (mint például ön), hogy ilyen szabályok mellett mit miért nem lehet. Képviselő úr, ne FB-posztokat írogasson, hanem tegyen feljelentést, ha ön szerint valami jogszabályokba ütközik. Nekem tiszta a lelkiismeretem.”

Hadházy Ákos úgy válaszolt: „Ha Ön úgy gondolja, hogy egy büntetőeljárás a megfelelő módszer ezek kivizsgálására, és a nyitva maradt kérdésekre nem kíván nekem válaszolni, akkor természetesen megteszem a feljelentést, ahogy megtettem Tóth Csaba, Horváth Csaba, Gajda Péter és Czeglédi Gergő ügyében is (valószínűleg a sor folytatódik majd még, és lesz DK-s szereplő is a listán).”

Az ügyben mi is kerestük a Tisza Pártot és a sajtóosztályon keresztül Magyar Pétert, amennyiben válaszolnak, közölni fogjuk. Kerestük a First Voice Kft.-t is, az ő válaszaikat is közölni fogjuk.