Lemondott Sebastian Kurz osztrák kancellár, megtörték a korrupciós vádak

Sebastian Kurz osztrák kancellár

Szombaton este összeült az osztrák kormány, a találkozó után bejelentette lemondását a kancellár, és utódjaként a külügyminisztert javasolta.

Sebastian Kurz azzal indokolta visszalépését, hogy elejét kívánja venni egy hónapokig tartó felfordulásnak és patthelyzetnek. Ugyanis az osztrák gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár közvetlen környezetében. A szervezet azt próbálja kideríteni, hogy manipulálta-e a Kurz vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) az Österreich című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.

Ehhez kapcsolódóan: Kurz menesztését követeli a kisebbik osztrák kormánypárt

Sebastian Kurz szombaton megismételte, hogy hamisak az ellene felhozott vádak. Mint mondta, a parlamenti munkához visszatérve megragadja a lehetőséget, hogy megcáfolhassa a gyanúsításokat. Az ÖVP frakcióvezetőjeként folytatja politikai karrierjét, és megtartja pártvezetői tisztségét is.

Ehhez kapcsolódóan: Házkutatás a kormányzó Osztrák Néppártnál

A távozó kancellár szerint a külügyminiszter Alexander Schallenberg rendelkezik azokkal a diplomáciai készségekkel, amelyek szükségesek a pártok közti bizalom helyreállításához.

Készült az MTI tudósításának felhasználásával.