Lemondták az orosz operaénekesnő koncertjét, miután elítélte az ukrajnai háborút

Anna Nyetrebko

Lemondták Anna Nyetrebko orosz szoprán énekesnő koncertjét a szibériai Novoszibirszkben, miután elítélte az Ukrajna elleni támadást. A színház a koncert lemondásának bejelentésekor azzal vádolta őt, hogy kijelentésével az európai színpadokat választotta „hazája sorsa” helyett.

A novoszibirszki Opera- és Balettszínház március 31-én közleményben tudatta, hogy Nyetrebko június 2-ra tervezett koncertjét egy nappal korábban tett Facebook-nyilatkozata miatt törölték. Az énekesnő azt írta: „Kifejezetten elítélem az Ukrajna elleni háborút, gondolataim a háború áldozataival és családjaikkal vannak.” Hozzátette, hogy „nem vagyok tagja egyetlen politikai pártnak sem, és nem állok szövetségben egyetlen orosz vezetővel sem”.

Your browser doesn’t support HTML5

Kísértetvárossá vált Irpiny

A színház a koncert lemondásának bejelentésekor azzal vádolta Nyetrebkót, hogy kijelentésével az európai színpadokat választotta „hazája sorsa” helyett.

Korábban Putyin kitüntette

Nyetrebko a múlt hónapban jelentette be, hogy visszavonul a koncertezéstől, miután a németországi Münchenben a Bajor Állami Operaházzal és a New York-i Metropolitan Operával való fellépését lemondták, mert nem volt hajlandó nyilvánosan elhatárolódni az ukrajnai inváziótól. Facebook-nyilatkozatában azt írta, hogy csak néhány alkalommal találkozott Putyinnal, és ezek a találkozók leginkább kitüntetések átvételi és a szocsi olimpia megnyitó ünnepségén voltak.

Ehhez kapcsolódóan: Kiállt Ukrajna mellett, majd hirtelen megbetegedett az üzbég külügyminiszter

„Egyébként soha semmilyen anyagi támogatást nem kaptam az orosz kormánytól, Ausztriában élek és adózom” – írta Nyetrebko, hozzátéve, hogy május végén döntött úgy, hogy folytatja a fellépéseket. 2014 decemberében ugyanakkor egy botrány középpontjába került azzal a döntésével kapcsolatban, hogy jelentős összeget adományozott az Oroszország által támogatott szakadároknak az ukrajnai Donyeck régióban.

Nincs egyedül

Nyetrebko mellett más művészek is elvesztették az állásukat a háború elítélése miatt. Olga Szmirnova, a híres moszkvai Bolsoj Színház vezető táncosa az Ukrajna elleni háború elleni tiltakozásul Hollandiába távozott Oroszországból. Csulpan Hamatova, a nemzetközi filmekben játszott szerepeiről ismert orosz színésznő azt mondta, hogy most Lettországban él száműzetésben.

Nyugati országokban eközben a Kreml-hű orosz művészeknek lettek problémáik. A korábban Putyint méltató Valerij Gergijevet például március 1-jén elbocsátották a Müncheni Filharmonikusok vezető karmesteri posztjáról, miután nem volt hajlandó elhatárolódni Oroszország ukrajnai inváziójától.