Letartóztatták a Szabad Európa egykori újságíróját Iránban

Reza Valizade

Az amerikai–iráni kettős állampolgárságú férfi évek után tért haza Teheránba, ahol nemrég őrizetbe vették.

Reza Valizadét körülbelül három hete tartóztatták le, egyebek mellett a fárszi nyelvű külföldi médiával való együttműködés miatt emeltek ellene vádat – közölte egy rokona. Iráni tisztviselők egyelőre nem kommentálták az erről szóló híreket.

Az újságíró 2022 novemberében mondott fel a Szabad Európa által működtetett Farda Rádiónál, és utána is külföldön maradt. Utolsó bejegyzésében arról írt az X-en augusztus 13-án, hogy március 16-án Teheránba utazott. E szerint félbehagyott tárgyalásokat folytatott az iráni Forradalmi Gárda hírszerző szervezetével, de végül tizennégy év után saját felelősségére visszatért hazájába. Nem világos, hogy milyen körülmények között írta a posztot.

Az iszlám köztársaság hatóságai eddig is számos kettős állampolgárságú iránit tartóztattak le, valamint vádoltak meg különböző bűncselekményekkel. Sokuknak például az ingatlanát is lefoglalták, másoknak pedig a családtagjaira gyakoroltak nyomást, hogy így kényszerítsék őket hazatérésre az emigrációból.

Iránt azzal vádolják, hogy külföldi, köztük kettős állampolgárok illegális letartóztatásával vagy túszul ejtésével próbál nyomást gyakorolni a külföldi kormányokra követelései teljesítése érdekében.