Letette az esküt az ügyvivő kormány Bulgáriában

Galab Donev a szófiai parlamentben 2021. június 15-én

A nyáron kezdődött belpolitikai válság közepette kedd délután hivatalba lépett az ügyvivő kormány Bulgáriában, amely az őszi előrehozott választásokig irányíthatja az országot.

Kiril Petkov Nyugat-barát miniszterelnök liberális–szocialista koalíciós kormánya júniusban omlott össze, mindössze egy évvel mandátuma megkezdését követően.

Rumen Radev bolgár államfő október 2-ra tűzte ki az előrehozott választásokat, így a szavazók tavaly április óta immár negyedik alkalommal vonulhatnak az urnákhoz.

Ehhez kapcsolódóan: Bulgáriára új választások várnak, a szocialisták feladták a kormányalakítási próbálkozást

Az elnök ezzel párhuzamosan Galab Donev volt munkaügyi és szociálpolitikai minisztert bízta meg az ügyvivő kormány vezetésével, akit arra kért, hogy az ország élelmiszer- és energiaellátására, az egekbe szökő infláció kezelésére és a korrupció elleni küzdelemre fókuszáljon.

Az oroszbarát politikusként számontartott Radev emellett leszögezte: a legfőbb prioritásnak annak kell lennie, hogy elkerüljék Bulgária belesodródását az ukrajnai háborúba.

Bulgária nagyban függ az orosz energiaimporttól, de Moszkva leállította a közvetlen földgázszállítást az országban, miután a kormány nem volt hajlandó ezért rubelben fizetni. A kétoldalú kapcsolat tovább romlott, miután Szófia június végén kiutasított hetven orosz diplomatát kémkedés vádjával.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.