Lett külügyminiszter: A NATO egységét demonstrálná a javasolt ukrán támogatási alap

Krisjanis Karins a NATO külügyminiszteri találkozóján Brüsszelben 2024. április 3-án

Az ötéves, százmilliárd eurós támogatási alap létrehozása javítaná az ukrajnai katonai támogatások NATO-n belüli koordinálását, továbbá Oroszországnak is határozott üzenetet küldene – jelentette ki Krisjanis Karins a Szabad Európának adott interjújában.

A lett diplomácia vezetője a NATO e heti külügyminiszteri tanácsülését követően arról számolt be, hogy az észak-atlanti szövetség jóváhagyta a segítségnyújtási csomag tervezésének megkezdését.

Rámutatott, hogy a katonai szervezet jelenleg ad hoc alapon dolgozik Ukrajna támogatásán, különböző koalíciók biztosítanak lőszert, drónokat, aknamentesítésre szolgáló felszerelést és egyéb eszközöket.

„Ezt jobban is össze lehetne hangolni Ukrajna szükségleteinek és a NATO-országok rendelkezésére álló források párosításával” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Hetvenöt éves a NATO

Emellett tájékoztatása szerint a százmilliárd euró értékű alap felállítása hosszú távú stabilitást nyújtana az Oroszország által megtámadott ország számára.

A csomag keretében fegyvereket és lőszereket szállítanának a javaslat értelmében, azonban közvetlen kifizetésekre is sor kerülhetne.

„Úgy gondolom, rendkívül fontos egyértelmű jelzést küldeni ukrán barátainknak és a fronton szolgáló katonáknak, ugyanakkor pedig Moszkvának is, hogy lássa, nem csak egyes országokról van szó, hanem mindannyiunkról együtt” – fogalmazott.

Your browser doesn’t support HTML5

Húszezer NATO-katona kelt át a Visztulán

A NATO védelmi miniszterei április 3-án abban állapodtak meg, hogy megkezdik a tervezetését az ukrán katonai segítségnyújtás szorosabb szövetségi szintű koordinálásának. De az egyelőre közel sem biztos, hogy a javasolt alap felállítását minden tagállam jóvá is fogja hagyni, márpedig egyhangú döntésre van szükség a szerződéses szabályok alapján.

Karins kiemelte, hogy még van néhány hónap a július washingtoni NATO-csúcstalálkozóig, s így addigra remélhetőleg kidolgozásra kerülhet minden részlet.

Ehhez kapcsolódóan: A NATO-tagok arról egyeztettek, hogyan nyújtsanak megbízható, kiszámítható támogatást Ukrajnának

A lett külügyminiszter arra is kitért, hogy országa a bruttó hazai terméke (GDP) 0,25 százalékát Ukrajna támogatására fordítja, és célszerű lenne meghatározni egy hasonló arányt a többi tagállam számára is, hogy biztosított legyen az igazságos teherviselés. Azt mindazonáltal elismerte, hogy egészen más lenne ez az összeg egy nagyobb gazdaság, például Franciaország vagy Németország esetében.

Leszögezte, hogy a tagállamok egységesek Ukrajna támogatásának ügyében, ami „igen jó hír”. „El kell döntenünk, hogyan lehet hosszú távú támogatást nyújtani a stabilitás és a kiszámíthatóság érdekében” – közölte.

Your browser doesn’t support HTML5

Svéd belépés, Ukrán háború és Trump – a NATO idén megváltozhat

Egyes diplomaták kiemelték, hogy Donald Trump lehetséges visszatérésére tekintettel különösen nagy szükség lenne az alap felállítása, miután előző amerikai elnök korábban arról beszélt, hogy amennyiben megválasztják, akkor „alapvetően újraértékeli” a NATO céljait és küldetését, Ukrajnának pedig egyetlen pennyt sem fog adni.

A százmilliárd eurós alap keretében a katonai támogatások koordinációja kevésbé függene az Egyesült Államoktól.