Lettország lerombolt egy szovjet emlékművet, Kelet-Európából is sorra tűnnek el

Így távolították el a szovjet háborús emlékművet Riga belvárosából 2022. augusztus 23-án

Lettországban ledöntötték a Vörös Hadseregnek a náci Németország felett aratott győzelmére emlékező szovjet emlékművét. Egy sor hasonló tűnt el mostanában Kelet-Európában Oroszország és az ukrajnai háború elítélésének jeleként.

A munkások augusztus 25-én rombolták le a nyolcvan méter magas obeliszket, amely a bámészkodók éljenzése és tapsa közepette zuhant a közeli tóba Riga belvárosában.

Az 1985-ben felállított emlékmű a második világháború idején a balti államokat megszálló náci Németország felett aratott szovjet győzelem emlékére készült. Ám sok lett számára sértéssel felérő emlékeztető volt a szovjet megszállás és elnyomás évtizedeire, amelyek 1991-ben értek véget, amikor Lettország kikiáltotta a függetlenségét.

A lett parlament májusban szavazta meg a Győzelem parkjában álló emlékmű lerombolását, nagyjából három hónappal azután, hogy Oroszország ukrajnai inváziója aggodalmat váltott ki Közép- és Kelet-Európában, ahol a szovjet kommunista rezsimek emléke még ma is fájdalommal tölti el az embereket.

Az oroszok Lettország lakosságának mintegy 25 százalékát teszik ki.

Moszkva egyelőre nem reagált az emlékmű lebontására.

Ehhez kapcsolódóan: Észtország után Lettországban is lebontanak egy szovjet emlékművet

Korábban az orosz tisztviselők dühösen válaszoltak minden olyan felvetésre, hogy az ilyen emlékműveket esetleg lerombolhatják. 2007-ben, amikor Észtország eltávolított egy hasonló második világháborús emlékművet Tallinn központjából, a várost heves zavargások rázták meg, és az országot hatalmas kibertámadás érte, amelyért orosz hekkereket hibáztattak.

Egy nappal ezelőtt a délnyugat-lengyelországi Brzeg városban is megkezdték a szovjet háborús emlékmű lerombolását. Ez a 24. olyan emlékmű, amely március óta eltűnik a helyéről Lengyelországban.

Észtország kormánya múlt héten szintén nekilátott egy második világháborús szovjet emlékmű eltávolításának az orosz határ közelében az egyik városból.

Ehhez kapcsolódóan: Észtország lebontotta a második világháborús szovjet emlékművet az orosz határon
Készült az AP és a Delfi beszámolójának felhasználásával.