London bevetette az új Magnitsky-törvényt

Dominic Raab külügyminiszter a londoni képviselőház ülésén, 2021. március 16.

Az Egyesült Királyság új, globális korrupcióellenes szabályozása részeként bejelentette a szankciók első körét. Összesen 14 orosz magánszemély vagyonát fagyasztotta be és rendelt el korlátozásokat ellenük. Az első ilyen intézkedéscsomag nyolc másik embert is érint a világ más részeiből.

A 14 orosszal szemben azért alkalmaztak büntetőintézkedéseket, mert részt vettek abban a korrupciós ügyben, amelyet a néhai orosz jogász és informátor, Sergei Magnitsky leplezett le. Magnitsky csaknem 320 millió dollár ellopására segített fényt deríteni az orosz kormánytól, törvénytelen adóvisszatérítések formájában.

Az érintett orosz állampolgárok vagyonát az Egyesült Királyságban befagyasztották, és megtiltották nekik a beutazást az országba.

Nem országokat, személyeket

Akárcsak a globális emberi jogok esetében, a korrupcióellenes szankciókkal sem szándékozunk egész országokat vagy népeket célba venni. Azokat az egyéneket vesszük elő, akik felelősek a korrupcióért és akiket felelősségre is kell vonni ezért, valamint azokat a haverjaikat, akik támogatják az ő korrupt cselekedeteiket vagy hasznot húznak belőlük” ‒ mondta Dominic Raab brit külügyminiszter a szankciók bejelentésekor.

A büntetőintézkedések alá vont orosz állampolgárok között ott van Dmitrij Kljujev, az Orosz Általános Takarékpénztár tulajdonosa is.

Az Egyesült Királyság új Magnitsky-törvényét, amely hasonló az Egyesült Államok egyik jogszabályához, egy orosz korrupcióellenes aktivistáról nevezték el. Magnitskyt 2009-ben tartóztatták le, miután hatalmas adócsalásokkal vádolt meg orosz tisztségviselőket. Később meg is halt a börtönben.

Ehhez kapcsolódóan: Peking és Moszkva együtt a szankciók ellen

Hondurastól Dél-Afrikáig

Az április 26-án bejelentett intézkedések érintik Ajay, Atul and Rajesh Guptát is. Az Indiában született fivérek állnak annak a dél-afrikai korrupciós botránynak a központjában, amely az egyik oka volt Jacob Zuma elnök lemondásának 2018 februárjában.

Szankciókat vezettek be három, korrupcióval vádolt hondurasi, nicaraguai és guatemalai ellen is, akik kenőpénzek elfogadásában jártak közben egy nagy drogcsempész kartell érdekében.

Piszkos pénzek kikötője

Az Egyesült Királyság külügyminisztere, Dominic Raab azt mondta a brit törvényhozóknak: a szankciók elejét veszik annak, hogy az országot „​piszkos pénzek kikötőjeként” használják.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter üdvözölte a brit szankciókat. Azt mondta, hogy azok erősítik a korrupció leküzdésére tett világméretű erőfeszítéseket.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz hibrid hadviselés komoly veszély az EU-ra – állítja egy lett politikus
Készült az AP, a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával