Egy lopott fényképezőgép betekintést nyújt az orosz katonák ukrajnai életébe

Egy Kelet-Ukrajnában az ukránok által visszaszerzett digitális fényképezőgépen egy család békebeli fotói és a megszálló orosz katonák képei láthatók, akik, úgy tűnik, a háború idején elvitték a gépet.

Az alábbi fénykép egy iskolai táborozás hangulatát idézi. Csakhogy a kép jobb oldalán látható PK géppisztoly fából készült tusa és az ukrajnai oroszbarát harcosok által használt fehér azonosítószalagok egyértelművé teszik, hogy ez valójában háborús kép.

A fotó része annak a figyelemre méltó zsákmánynak, amelyet az ukrán 24. gépesített dandár harcosai szereztek meg. A katonák május közepén az ukrajnai Luhanszki régióban zajló csata után egy orosz páncélozott járműben fedezték fel a fényképezőgépet.

Ukrán katonák találták meg a tükör nélküli, E-mount-technológiás Sony kamerát

A Sony készülékben közel ezer fotó volt egy ukrán családnak az Ukrajna elleni februári orosz invázió előtti életéről, majd tizenegy fotó és három rövid videó, amelyeket orosz katonák készítettek.

A Sony fényképezőgép feltételezett tulajdonosai

Nazar Ilnyickij, az ukrán hadsereg sajtóreferense a Szabad Európának elmondta, hogy a fényképezőgépet feltehetően a Kijev ellen bevetett orosz harcosok lopták el, valószínűleg az északi Hosztomel külváros egyik otthonából. A megszálló katonákat aztán átvezényelték Kelet-Ukrajnába, akik magukkal vitték a gépet.

A memóriakártyán található fénykép egy orosz vagy kelet-ukrajnai lázadó egységről

A fényképezőgépet megtaláló egység egyik ukrán katonája hivatalos katonai nyelvezetet használva magyarázta el a körülményeket a Szabad Európának: „Az oroszok magukkal vitték a kamerát egy BMD [kétéltű harcjármű] fedélzetén, a jármű személyzetének sikeres megsemmisítése után ezt a kamerát találták.”

Illusztráció: hátrahagyott orosz páncélozott csapatszállító jármű a hosztomeli csata után. A fényképezőgépet egy hasonló járműben fedezték fel, a keleti Luhanszki régióban

Ilnyickij szerint a fényképezőgép memóriakártyáján talált fotókon szereplő katonák a 31. légideszant dandár tagjai, amelynek otthona az oroszországi Uljanovszk városa. A fotókon szereplő orosz katonák sorsa tisztázatlan.

Az ukrán katonaság adatvédelmi okokból csak egy fotót hozott nyilvánosságra a fényképezőgép tulajdonosának tartott ukrán házaspárról.

Orosz katona falatozik Ukrajnában. Az azonosítószalag mellett egyenruháján látható a Szent György-szalag, amely a korábbi veterán emlékjelvényből a korunkbeli orosz hadsereg egyik szimbóluma lett

A digitális fényképezőgépet megtaláló katonák remélik, hogy a házaspárról készült fotó nyomán vissza tudják juttatni a készüléket és a memóriakártyát, amelyen Ilnyickij szerint csaknem ezer fotó található utazásokról, nyaralásokról és a fiuk ballagásáról.

Orosz katona a felfedezett Sony fényképezőgép egyik lencséjével a kezében

A 24. gépesített dandár május 30-i Facebook-bejegyzésében, amely hírül adta, hogy megtalálták a gépet, ez áll: „Őszintén reméljük, hogy minden rendben van a fényképezőgép tulajdonosaival, akiknek felvételeit az oroszok még csak el sem kezdték törölni a memóriakártyáról”, és hozzátette: „Hamarosan visszakapják a gépüket, amely olyan hosszú utat tett meg.”