„Ma Magyarország egy családi részvénytársaság”, ahol a gyermekszegénység ellen küzdő alapítvány is ellenség lehet

Magyar Péter inkább tüntetést tud szervezni, mint pártot – véli Lakner Zoltán politológus, aki szerint az egy dolog, hogy Kossuth Lajos óta nem vittek ennyi embert utcára Debrecenben, de az igazi kérdés az, tud-e Magyar olyan pártot építeni, amely jelen is van a városban. A Hajdú-Bihar vármegye székhelyén tartott tüntetés után a gyermekszegénység ellen harcoló alapítvány, az Igazgyöngy is a kormánypropaganda célkeresztjébe került Magyar Péter adománya miatt. A hét legfontosabb videóiból és közösségimédia-tartalmaiból válogattunk.

Anyák napján Debrecenben hívta utcára az embereket Magyar Péter. „Együtt erősek vagyunk, mi vagyunk a változás, árad a Tisza” – skandálta a tömeg a debreceni Kossuth téren. Bejelentették, hogy a Magyar Péter napszemüvegének elárverezéséből befolyt hárommillió forintot az Igazgyöngy Alapítvány kapja. „Ami rajtam van, az az új női napszemüvegem” – mondta Magyar Péter, megköszönve, hogy ennyi pénz összejött.

Aztán jött a hideg zuhany: a kormány üzeneteit visszahangzó médiumok lejárató kampányba fogtak az Igazgyöngy vezetője ellen, mert elfogadta (és három rászoruló család részére továbbította) az adományt. Végül pont fordítva sült el a bosszúhadjárat: még több támogatás érkezett az alapítványhoz:

Az EP-választás tétje – Magyar Péter szerint – lezárni azt a hét évet, amely az unió legszegényebb és legkorruptabb országává tette Magyarországot. „Ma Magyarországon a gyermeküket egyedül nevelő nők többsége nem tudja, hogy cipőt vegyen a gyerekének, vagy a rezsit fizesse be – mondta Magyar. – Hol van az Európai Uniótól érkezett negyvenezermilliárd forint, amelyből újjá lehetett volna építeni az országot? Ma Magyarország egy családi részvénytársaság. Ennek véget fogunk vetni” – mondta.

Bár a Fidesznek általában működik, hogy kijelöli az ellenséget, szavazóinak egy része jobb híján szavaz csak a kormánypártra. Most az a kérdés, hogy Magyar Péter meg tudja-e szólítani őket – mondja a politikai tanácsadó:

Ehhez kapcsolódóan: Szakértő: Magyar Péter pártja leginkább a DK-t veszélyezteti a fővárosban

Közben Lakner Zoltán arra hívja fel a figyelmet: bár Kossuth Lajos óta nem vittek ennyi embert utcára Debrecenben, de az másfajta politikai tudás, hogyan építek olyan pártot, amely jelen is van a városban:

Bár Navracsics Tibor azt mondta a Szabad Európának: azért nem rendeztek állami ünnepséget EU-csatlakozásunk huszadik évfordulójára, mert „nincs itt semmi látnivaló”, Magyarország annyi pénzt kapott az EU-tól a 2004-es csatlakozás óta, amivel dobogós helyet foglalunk el a velünk együtt tagállammá váló országok sorában. Hogyan sikerült gazdálkodni ezekkel a támogatásokkal, milyen fejlődést tudott felmutatni Magyarország húsz év alatt?

Végül videón mutattuk be, milyen humánus módszerekkel próbálják távol tartani a vetési varjakat a lakott területektől, ahova azért húzódik egyre több madár, mert elpusztították a természetes élőhelyüket. A skála színes és széles: a fészekleveréstől kezdve sólyomreptetésig volt már minden Szekszárdon, ahol a választások előtt a lényeg a nyugalom:

Your browser doesn’t support HTML5

Visszafelé sül el a szekszárdi varjúoffenzíva