Macron elvesztette többségét a francia parlamentben, Le Pen nagyot erősödött

Emmanuel Macron francia elnök köszönti támogatóit, miután leadta szavazatát a francia parlamenti választások második fordulójában a Le Touquet-Paris-Plage-i szavazóhelyiségben 2022. június 19-én

Emmanuel Macron francia elnök és az általa vezetett Ensemble! szövetség elvesztette többségét a parlamentben a vasárnapi választásokon, ezért szövetségest kell keresnie, közben a szélsőjobboldali Marine Le Pen vezette Nemzeti Összefogás párt megtízszerezte képviselőinek számát.

Macron pártja és szövetségesei szerezték a legtöbb mandátumot az 577 fős nemzetgyűlésben, de a többségtől jóval elmaradtak a szavazáson, miközben a baloldali szövetség és a szélsőjobboldal is jól szerepelt.

A végleges adatok szerint Macron centrista tábora 245 mandátumot szerzett, a többséghez azonban 289 képviselői hely szükséges – közölte a belügyminisztérium.

Áprilisi újraválasztása után Macron jó parlamenti szereplésben reménykedett.

Ehhez kapcsolódóan: Újraválasztása megerősítette Macron befolyását az Európai Unióban

A szavazás második helyezettje a Jean-Luc Mélenchon vezette baloldali Nupes szövetség lett 131 mandátummal.

A Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás párt 89 mandátumot szerzett, ami az eddigi legjobb eredményük, és jóval jobb, mint amit a választások előtt a közvélemény-kutatások jeleztek.

A konzervatív Les Republicains párt 61 mandátumot szerzett, ezzel ők lehetnek a királycsinálók, miután programjuk jobban összeegyeztethető Macronéval, mint bármely más csoporté.

Macronnak parlamenti szövetségeseket kell keresnie, ha azt szeretné, hogy programja bármely részét meg tudja valósítani.

Ehhez kapcsolódóan: Franciaország új, összeurópaiközösség-víziója

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter demokratikus sokknak nevezte az eredményt, és a France 2 televíziónak azt mondta, hogy amennyiben az összes többi tábor úgy döntene, hogy nem működik együtt, „az blokkolná a reformokat és Franciaország védelmi képességét”.

Le Maire elismerte, hogy sok francia választó úgy érzi, „az eredmények nem jönnek elég gyorsan” a keresetek tekintetében, ami a felmérések szerint az első számú kérdés a választók körében.

Az ukrajnai háború tovább növelte az inflációt Franciaországban az üzemanyagra és az áramra bevezetett árstop ellenére.

Ehhez kapcsolódóan: Interjú Bruno Le Maire francia pénzügyminiszterrel: Mostantól együtt kell élni a magasabb inflációval
Készült a France 24, a Reuters, az AFP és a dpa tudósításainak felhasználásával.