Mad Maxet idéző páncélosokra gyűjtenek Ukrajna számára közösségi finanszírozással Romániában

Egyedi építésű páncélozott járműveket építenek romániai adományokból egy elesett ukrán katona emlékére.

Ez a busz, amelyet Kijev külvárosában fényképeztek le április 23-án, egyike annak a számos páncélozott járműnek, amelyeknek építésére román közösségi finanszírozással gyűjtötték össze a pénzt, és amelyek hamarosan megindulhatnak Kelet-Ukrajnába.

A jármű egykor az észak-lengyelországi Piła tömegközlekedésében szolgált, azóta mobil tábori kórházzá alakították és kevlárpáncélzattal szerelték fel.

A fő cél, hogy egészségügyi létesítményként lehessen használni a frontvonal közelében.

A projektnek Radu Hossu brassói aktivista állt az élére, aki komoly követőtábort szerzett a közösségi oldalakon román nyelvű ukrajnai harctéri tudósításaival.

Hossu szerint a páncélozott mobil kórház ötlete ukrán rohammentős barátjáé, aki katonai hívójele után Angyalként ismert. „Rég megvolt ez az elképzelése” – mondta.

A páncélozott busz sofőrfülkéje

Az ukrajnai háborúban a súlyosan sebesült katonák közül sokan a kórházba szállítás közben halnak meg, ugyanis az út gyakran hosszú a lövészároktól az egészségügyi létesítményig. Épp ez történt Hossu közeli barátjával, Oleh Guballal, aki 2022 novemberében vesztette életét egy olyan járműben, amelyet Hossu vásárolt romániai adományokból.

Oleh Gubal

„A frontvonal és a legközelebbi kórház közötti úton halt meg. Ha már létezett volna a páncélozott mobil kórház, lett volna esélye a túlélésre” – mondta a román férfi.

„Ő volt az én őrangyalom, amikor a lövészárokban voltunk – mondta Hossu Gubalról. – Folyamatosan közém és a veszély közé állt. Mindig elaludtam, ő pedig felébresztett, és azt mondta: Gyerünk, Radu, fel kell kelned, és enned kell. Nagyon-nagyon kedves fickó volt” – tette hozzá.

Az ukrán katona halála után Hossu úgy érezte, emléket kell állítania barátjának, a páncélozott busz ezért róla lesz elnevezve.

„Valami jót is szeretnék kihozni ebből a tragédiából – emelte ki. – Gubalnak volt egy kislánya és egy kisfia, aki novemberi elesésétől karácsonyig leveleket írt a Mikulásnak, azt kérve, hogy hozza vissza az édesapját” – emlékezett vissza.

Ez a teherautó fogja kísérni az Oleh Gubal mobil kórházat, amelynek páncéllal erősített hátsó részében az orvosok és az ápolók zuhanyozhatnak és alhatnak majd. A teherautót ugyanazzal a zöld színnel fogják lefújni, mint a buszt.

Hossu közlése szerint a járműveket építő kijevi műhely mindössze a munkások bérét számolta fel neki, más költséget nem. „A tulajdonosnak egészségügyi problémái vannak, így nem tud harcolni, de segíteni szeretne ezzel a projekttel” – mesélte.

A fotó bal oldalán látható, Rum hívójelű ukrán–román katona menedzseli a mobilkórház-projektet.

Az Oleh Gubal komplexum kialakítása mintegy 130 ezer euróba került, ami romániai adományokból gyűlt össze. A pénz nagy részét az orvosi felszerelésekre és a páncélzatra költötték. Hossu elmondta, hogy a páncélozás nyomán nem lett sokkal nagyobb tömege a járműnek, mintha tele lenne utasokkal városi buszként.

Ugyanebben a műhelyben, ahol más páncélozott járművek készítése is zajlik, most e jármű átalakításán dolgoznak, amellyel később sebesült katonákat szállítanának a mobil kórházhoz a frontról. A terepjáró egy szovjet GAZ tehergépkocsi alvázából, egy amerikai Ford utasteréből és egy egyedileg épített, páncélozott raktérből áll.

Az Oleh Gubal mobil kórház fényszóróit védő fémrács

Hossút meghatotta az adománygyűjtő kampány sikere, egy nyugdíjas például havi 250 eurónyi nyugdíja ötödét ajánlotta fel az ukrán védekezés támogatására.

„Beszéltem egy idős úrral, azt mondtam neki: Kérem, ne tegye ezt, szüksége van erre a pénzre – idézte fel. – Azt válaszolta: Ne vegye el annak az esélyét, hogy újból hasznos legyek a világ számára” – tette hozzá.

Légkondicionáló berendezés és létra a jármű hátulján

A páncélozott járműflotta a tervek szerint május elején indul majd Kijevből a kelet-ukrajnai frontra.