Magyar Péter bizalmat kér, és ígéri, EP-képviselőként is a NER legyőzése lesz a fő dolga

Magyar Péter szavaz június 9-én

Bár az Európai Néppárt frakciója már egy Facebook-posztban megspoilerezte, hogy Magyar Péter felveszi európai parlamenti mandátumát, a Tisza Párt alelnöke este a brüsszeli reptérről élő online bejelentkezésben magyarázta meg, miért – a kampányban ugyanis még az ellenkezőjét ígérte.

Magyar Péter negyvenperces, kicsit csapongó élő bejelentkezése a YouTube-on és saját Facebook-oldalán inkább kampánybeszéd volt, mint érvelés a döntés mellett.

Magyar online szavaztatott arról, menjen-e kis Brüsszelbe/Strasbourgba (az Európai Parlament felváltva tartja üléseit a két városban), miután a Tisza Párt listájára 1.352.699 szavazat (29,6 százalék) érkezett a június 9-i választáson. A párt hét EP-mandátumot nyert, listavezetője Magyar volt, aki a kampányban többször elmondta, hogy nem veszi fel a mandátumát, hanem pártot épít Magyarországon, hogy 2026-ban leváltsák a kormányt. A szavazás eredménye tegnap már meglett, de csak most jelentette be.

Állítása szerint 93 ezer szavazat érkezett 12 óra alatt (a Fidesz „nemzeti konzultációihoz” hasonlóan ez sem ellenőrizhető), amelyek 75 százaléka mandátuma felvételét támogatta. Mostani bejelentkezésében többször jelezte, hogy kicsit csalódott amiatt, hogy többen kritizálták/kritizálják, mert előzetes ígéretével ellentétesen döntött. Mint mondta, ez csak „a körülményekhez való alkalmazkodás”, és reméli, hogy „nem ingatja meg a bizalmatokat, annak hiánya kicsit rosszulesett”. „A jó szándékom ne vitassátok el” – mondta többször. Szerinte mindenki, akivel beszélt, mandátuma felvételére biztatta, és ha azt tapasztalja, hogy – a havi pár nap kintléttel megoldható – európai munkája veszélyezteti a 2026-os jó választási eredményt, lemond.

Egyébként fél év múlva újra szavaztat majd erről. Bárki szavazhatott, nem csak szimpatizáns. Magyar bejelentkezésében említette, hogy a fideszeseket kérték a pártban, hogy nemmel szavazzanak.

Magyar nyolcezer eurós alapfizetésének felét minden hónapban más civil szervezetnek ajánlja majd fel, amiről havonta újra szavaztat. Javasolta, hogy a többi párt is járjon el így – külön kiemelte Deutsch Tamást.

Hölvényi Györgyöt, a Fidesz-koalíciós társ KDNP EP-képviselőjét is hosszabban emlegette. A Fidesz kilépése/kiszorítása után is évekig, mostanáig a néppárti frakcióban ülő (de szavazásoknál sokszor nem a Fidesz álláspontját követő) kereszténydemokrata politikus és pártelnök, Semjén Zsolt délután – miután a néppárt bejelentette Magyarék felvételét a frakcióba – közleményben tudatta, hogy kilépnek nemcsak a frakcióból, de a néppártból is. Háborúpárti, balra sodródó néppártról írtak, mégis csak Magyarék felvétele volt a kilépésük oka: mint írták, ez számukra politikailag és erkölcsileg is vállalhatatlan.

Magyar Hölvényit vádolta képmutatással, aki a frakcióban ült, miközben anyaországi pártja(i) itthon háborúpártizták a néppártot és óriásplakátokra tették a vezetőit.

Magyar Péter megemlítette döntése mellett, hogy a Tisza a hatodik-hetedik legnagyobb delegáció lesz a 27 pártot felölelő EPP-frakcióban. Többször elmondta, hogy ő is teszteli, mennyi elfoglaltsággal jár a képviselői munka, viszont a kintlét nagy lehetőség a pártjának tudásban, kapcsolatrendszerben, nemzetközi támogatásban. „Ha az otthoni pártépítés rovására megy, fel fogok állni, meg tudom ítélni – mondta, hozzátéve –: Nagyon hasznos lesz ez nekünk.”

Mit akar Magyar az EU-ban?
Magyar röviden beszélt európai elképzeléseiről is, de nem ezzel akarta meggyőzni a hallgatóságát. Ahogy kampánykörútja során sokszor, most is elmondta, hogy ő sem küldene fegyvert és katonát Ukrajnába (és Magyarországon keresztül sem engedné); szigorú bevándorláspolitika; az EU fizesse ki a határkerítést. Pontosan ezt mondja az Orbán-kormány is. Most erről nem beszélt, de támogatja Ukrajna EU-felvételét – az Orbán-kormány ennek sem feküdt keresztbe. Orbán a szankciós csomagokat is mind aláírta (bár kritizálja őket), amelyeket Magyar is támogat.
Magyar uniós elképzelései más pontokban is Orbánéhoz hasonlók: ilyen az új európai zöldpolitika, a Green Deal-ellenesség (lapunknak azt nyilatkozta a kampány során, hogy az EU lábon lövi magát vele) – mondván, az az EU versenyképességét rontja.
Támogatja a nyugat-balkáni országok felvételét az EU-ba, Orbánhoz hasonlóan szuverenista (nem törölné el a nemzeti vétó lehetőségét az uniós döntéshozatalban), támogatja – később – az euró bevezetését, a közös európai hadsereg felállításával viszont nem ért egyet. Utóbbiban a kormány nem mondott még egyértelmű véleményt.
Magyar támadta a jogállamisági mechanizmust is, zsarolást és kettős mércét emlegetve. Ugyanakkor belépne az Európai Ügyészségbe – bár erről nem lesz módja szavazni az EP-ben, mert ezt csak a kormány/nemzeti parlament döntheti el.

Elmaradt Magyar reakciója a tegnap a Partizánon a Gattyán-ügyről kipakoló volt NAV-nyomozó állításaira. Most viszont a Völner–Schadl-ügyhöz hasonló nagyságrendűnek minősítette a legfelsőbb szintről jövő politikai beavatkozásról beszámoló interjút.

Szerinte az unió bíróságának döntése a több tízmilliárdos büntetésről – amiatt hogy Magyarország nem hajtotta végre a bíróság ítéletét – az Orbán-kormány felelőssége, a büntetést a kormánytagok magánvagyonából kellene kifizetni.

Az EPP 14 új tagjának felét tehát a Tisza Párt képviselői, köztük Magyar Péter adja majd. Őt továbbra is egy cél vezérli – mondta élő bejelentkezésében –, „hogy ezt a kormányt leváltsuk (…) Egy kis bizalmat kérek!” – üzente a brüsszeli reptérről.

Ehhez kapcsolódóan: A választási plakát halála az oszlopra helyezett muskátli – kis piaci körképünk