Magyar vezetéken jut majd el az orosz olaj Szerbiába?

Your browser doesn’t support HTML5

Az Európai Unió kevesebb mint két hónapon belül várhatóan mintegy kilencven százalékkal fogja csökkenti az Oroszországból származó kőolajimportját. A döntést még májusban jelentették be az ukrajnai inváziót követő szankciócsomag részeként. Szerbia ugyan nem csatlakozott a szankciókhoz, de az intézkedés valószínűleg hatással lesz a balkáni ország olajellátására is.

A 2021-es adatok szerint Szerbia olajigényének mintegy húsz százalékát hazai forrásból termeli ki, a többit (mintegy nyolcvan százalékot) pedig importálja – elsődlegesen Irakból. Oroszország a második legnagyobb beszállító, a Szerbiába importált olaj közel negyedét biztosítja.

Részletek megjelenítése

Jelenleg az orosz olaj Horvátországon keresztül érkezik Szerbiába, és az omišalji terminálról a JANAF csővezetéken keresztül jut el a pancsovai olajfinomítóba. Ezek a szállítások azonban valószínűleg leállnak, mivel december 5-től betiltják az Európai Unióba (beleértve Horvátországot is) irányuló összes orosz tengeri olajimportot.

Részletek megjelenítése

Bár az orosz olajat szállító tartályhajók nem szállíthatnak többé az EU-ba, az olaj valószínűleg továbbra is eljut több európai országba az egyik legnagyobb olajvezeték-hálózaton, a Barátság kőolajvezetéken keresztül.

Németország és Lengyelország várhatóan az év végétől nem vásárol többé vezetékes orosz olajat. Magyarország, Szlovákia és Csehország azonban ideiglenes mentességet kapott a szállításokra, hogy több idejük legyen csökkenteni függőségüket Oroszországtól.

Mint korábban említettük, Szerbia is függ az orosz energiaforrásoktól. Ezért az ország a közelmúltban fokozta energetikai együttműködését Magyarországgal. Júniusban például olyan megállapodást írtak alá, amelynek értelmében Szerbia további gáztárolási kapacitásokhoz jutott. A hónap elején Magyarország bejelentette azt is, hogy szükség esetén kész gázszállításokkal segíteni Szerbiát.

A közelmúltban a két ország úgy döntött, hogy magasabb szintre emeli együttműködését. Október 10-én Magyarország és Szerbia egy új vezetékszakasz megépítéséről állapodott meg, amely a Barátsághoz csatlakozva biztosítaná az orosz kőolaj szállítását Szerbiába.

Részletek megjelenítése

Alternatív megoldásként Szerbia fontolgatja egy olyan vezeték építését, amely Észak-Macedónián és Albánián keresztül haladna.

A szerbiai Pancsovától az észak-macedóniai Szkopjéig tartó vezetékszakasz körülbelül négyszáz kilométer hosszú lenne, és még további háromszáz kilométerre lenne szükség ahhoz, hogy elérjen az albániai Durrësbe. (Az orosz szállítások elapadásától tartó Szerbia ezen a kikötőn keresztül importálhatna közel-keleti olajat.)

A Durrësben kifutó vezeték jóval hosszabb lenne, mint a Magyarországon áthaladó (amely előreláthatólag 128 kilométer hosszú lesz), de lehetővé tenné a kőolajforrások további diverzifikálását.

Ez azonban jelenleg egyelőre csak lehetőség – mondta Zorana Mihajlović szerb miniszterelnök-helyettes, bányászati és energiaügyi miniszter.

Részletek megjelenítése