Majomhimlő: újabb esetek vannak itthon is, de egyes országokban már lassul a járvány

Majomhimlővírus, 2022. augusztus 16. A WHO vezetője szerint a járvány megfelelő intézkedésekkel megállítható, nem kell vele együtt élni úgy, mint a koronavírussal.

Újabb hat embernél igazolták Magyarországon a múlt héten a majomhimlő-fertőzést, velük együtt már hetven ember esetében mutatta ki a betegséget a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A WHO vezetője szerint a járvány megállítható, nem kell vele együtt élni úgy, mint a koronavírussal.

Az újabb magyarországi fertőzöttek 29 és 43 év közötti, fővárosi férfiak, állapotuk kielégítő, kórházi kezelésre nem szorulnak. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez.

A betegség általános tünetekkel – lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal –, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd egy–három nap elteltével bőrkiütések jelennek meg, többnyire először az arcon, majd a tenyéren és a talpon, de előfordulhatnak a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.

Közben globális egészségügyi szakértők arra figyelmeztettek, hogy a majomhimlős esetek száma világszerte meghaladta az ötvenezret, de azt is közölték, hogy Európa és Amerika egyes részein a járvány lelassult.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai 50. 496 regisztrált beteget és tizenhat olyan halálesetet mutatnak, amelyek az állatról emberre terjedő vírus okozta láznak és egyéb tüneteknek tulajdoníthatók.

Ehhez kapcsolódóan: Mennyire kell aggódnunk a majomhimlő miatt?

Megfelelő intézkedésekkel megállítható

A WHO vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz augusztus 31-én nemzetközi „politikai akaratot és elkötelezettséget” sürgetett a vírusos betegség megfékezésére, amely fertőzött emberekkel, állatokkal vagy anyagokkal való szoros érintkezés útján terjed.

Azt mondta, hogy jóllehet a világ együtt élt a Covid–19 betegséggel, „nem kell a majomhimlővel együtt élnünk”.

Az amerikai kontinensen jelent meg a világon regisztrált megbetegedések több mint fele, egyes országokban még mindig nő az esetszám.

De Kanadában és az európai országokban, köztük Németországban és Hollandiában lassulás tapasztalható, mondta Tedrosz.

„Ezek a jelek megerősítik azt, amit a kezdetek óta következetesen képviselünk: megfelelő intézkedésekkel a járványt meg lehet állítani” – mondta Tedrosz egy sajtótájékoztatón.

A majomhimlő már régóta endémiás Afrikában, de a fertőzések számának növekedése másutt arra késztette a WHO-t, hogy július 24-én a legmagasabb szintű riasztást adja ki a betegségre.

A Covid–19 mellett most ez is nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzet.

Ehhez kapcsolódóan: A majomhimlő terjedése a világban folyamatosan frissülő térképen
Készült az MTI és az AFP tudósításainak felhasználásával.