Már ezer napja rács mögött van a Szabad Európa belarusz szolgálatának munkatársa

Andrej Kuznyecsik

A Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) belarusz szolgálatának szabadúszóként dolgozó Andrej Kuznyecsiket 2021. november 25-én vették őrizetbe a hatóságok, majd 2022 júniusában hat év szabadságvesztésre ítélték szélsőséges szervezet létrehozásának vádjával.

A férfi pontosan ezer napja van rács mögött Belaruszban, azóta, hogy 2021. november 25-én őrizetbe vették az otthona előtt.

A kétgyermekes apát másnap tíz nap elzárásra ítélték, majd huliganizmusra hivatkozva újabb tíz napra. 2021. december 15-én kellett volna szabadulnia, de ez elmaradt.

Később kiderült, hogy vádat emeltek ellene szélsőséges szervezet létrehozása miatt.

A politikai fogolyként számontartott Kuznyecsik határozottan tagadta a bűnösségét.

Tárgyalása a keleti országrészben lévő Mahiljov bíróságán zárt ajtók mögött folyt, az ítélet egy nap alatt megvolt. A törvényszék bűnösnek találta, és hat év börtönre ítélte.

Ehhez kapcsolódóan: Hat év börtönre ítélték Belaruszban a Szabad Európa helyi munkatársát

Andrej Kuznyecsik egyike annak a mintegy kéttucatnyi belarusz újságírónak, akik jelenleg őrizetben vannak, mivel az országot vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka kormánya folytatja a civil társadalom elleni kemény fellépést.

Mára gyakorlatilag az összes nem állami médiumot szélsőséges szervezetnek bélyegezték és bezárták. Sok független újságíró elmenekült az országból.

Az RFE/RL egy másik munkatársa, Ihar Loszik 2020. június 25. óta, azaz 1518 napja ül börtönben a volt szovjet tagköztársaságban.