„Már halottak”: Szibériai hajléktalanokat is igyekeznek szerződtetni az Ukrajna elleni háborúhoz

Egy hajléktalan férfi az oroszországi Jakutföldön (archív fotó)

Nincs információ arról, hány szibériai hajléktalan van a mintegy 190 ezer férfi között, akiket Oroszország állítása szerint idén toborzott az ukrajnai háborúhoz. A pénz, a hazafiság és a célkeresés motiválja őket, de önkéntes segítőik kételkednek abban, hogy az ukrajnai harcok normális életet biztosítanának számukra.

Egyesek a pénzért, mások a hazáért teszik, vagy azért, mert nincs jobb dolguk. Bármi legyen is a motivációjuk, nem tudni, hány szibériai hajléktalan írt alá szerződést az ukrajnai harcokhoz, miközben Moszkva – amely igyekszik elkerülni a fesztültséggel járó újabb mozgósítást – azért küzd, hogy kielégítse a haderő létszámszükségletét, amelyet csak fokoz a három hete tartó ukrán behatolás Oroszország Kurszki területére.

A védelmi minisztérium közlése szerint idén mintegy 190 ezer férfi írt alá szerződést arról, hogy csatlakozik a hadsereghez. Év elején Oroszország elfogadott egy törvényt, amely kedvező feltételeket teremt a gyanúsítottak és elítéltek számára, ha önként jelentkeznek harcolni: ügyüket felfüggesztik vagy törlik. A toborzók szibériai és távol-keleti hajléktalanszállókon is keresnek katonákat a hadseregnek – mondták a Siberia.Realitiesnek, a Szabad Európa szibériai szolgálatának forrásai.

Úgy tűnik, a toborzási kampány szórványosan zajlik – állították a Szabad Európának a hajléktalanszállók önkéntesei és munkatársai. Oroszország részleges katonai mozgósításakor, 2022 szeptemberében, a nemzetközi és független orosz média arról számolt be, hogy a rendőrség és a hadsereg a menhelyeken élő férfiakat is próbálta beléptetni a hadseregbe.

A próbálkozások a jelek szerint folytatódnak, de elszórtan. Az Irkutszki terület egyik iparvárosában, Angarszk külvárosában egy menhelyen dolgozó önkéntes nő azt mondta, hogy 2023-ban a toborzók „szinte minden hónapban szórólapokkal jöttek, amelyeken szerződéskötésre buzdították az embereket. (…) Természetesen sikerült elcsábítaniuk ezeket a bolondokat a szerződéses fizetéssel” – mondta, utalva a menhely hajléktalan lakóira. A Szabad Európa a védelmük érdekében nem közli oroszországi forrásainak személyazonosságát.

Az Irkutszki területen egy falusi önkormányzat honlapján közzétett hirdetés egészséges felnőtt férfiaknak egyszeri négyszázezer rubel (1,6 millió forint) kifizetést ajánl a regisztrációért, valamint havi 210 ezer rubel (836 ezer forint) fizetést és egyéb juttatásokat. A szerződés egy éven túli meghosszabbítása további 195 ezer rubel (776 ezer forint) bónuszt jelent.

Egy orosz toborzó hirdetés azt ígéri, hogy megoldják az önkéntesek lakhatási problémáit, és garantálják az elhelyezkedést a szolgálat után

Ez azt jelenti, hogy egy egyéves szerződés, ha teljesítik, több mint 2,9 millió rubelt (11,6 millió forintot) biztosíthat, ami több mint 72-szerese a 2022-es hivatalos mediánbérnek. Emellett az ajánlat „a lakhatási problémák megoldásának lehetőségét és garantált foglalkoztatást ígér a szerződés lejárta után”.

„Senki sem tér vissza élve”

Az Irkutszki terület egyik nagy hajléktalanszállójának két rendszeres lakója nemrég azt mondta a szálló alapítójának, hogy azért kötöttek szerződést, mert pénzre volt szükségük „a lakhatási problémáik megoldásához”, miután mindkettejüket elzavarta a felesége a túlzott alkoholfogyasztás miatt. Azt remélték, hogy a háború lehetővé teszi, hogy jelzáloghitel segítségével saját otthonhoz jussanak – mondta az alapító.

Az Angarszk külvárosában működő menhely egyik önkéntese szerint a hajléktalanok – akik „általában függők” – nem teljesen fogják fel, hogy az életükkel játszanak. „Azt hiszik, hogy a háborúból van visszaút. Nem fogják fel, hogy az első srácokon kívül, akik 2022-ben hat hónapos szerződést írtak alá, senki sem tért vissza élve” – mondta.

Oroszország 2022 szeptembere óta nem közölt adatot a veszteségeiről. Az amerikai kormány júniusban úgy becsülte, hogy 2022 februárja óta több mint 350 ezer orosz katona halt vagy sebesült meg, míg Ukrajna szerint a szám mintegy 579.500.

„Elherdálták az összes pénzt”

Az egyik hajléktalanszálló önkéntese azt mondta, hogy a több mint ötven hajléktalan férfi közül, akik 2022 nyara óta hagyták el a szállást, csak ketten tértek vissza, mindketten pénz nélkül. Egy másik angarszki menedék önkéntese elmesélte, hogy egy volt lakója felhívta, hogy csak ő és egy másik katona maradt életben az ötvenfős egységéből. Miután megtagadta, hogy ágyútöltelék legyen, büntetőgödörbe került. Az önkéntes szerint arra nem reagált semmit, amikor azt mondta neki, hogy visszajöhet a szállásra.

Az orosz védelmi minisztérium szerint idén eddig mintegy 190 ezer férfi írt alá szerződést arról, hogy csatlakozik az ukrajnai harcokhoz

A Szabad Európának nyilatkozó önkéntesek közül senki sem tudott olyan esetről, amikor a hajléktalanok Ukrajnából visszatérve normális életet kezdtek volna, de olyanról sem, hogy lakást tudtak volna venni. Az Irkutszki terület egyik menedékhelyének alapítója elmesélte, hogy egy hajléktalan alkoholista férfi 2023-ban kötött szerződést, hat hónapig harcolt, kitüntetést kapott egy katonatársa megmentéséért, de nemrég visszatért a menedékhelyre. A háború „valóban megváltoztatta”, de nem javult az élete. „Sokat ivott, elherdálta az összes pénzt, amit a háborúból hazahozott.”

Bár a nonprofit szervezetek segítik a civil életbe visszatérő veteránokat, nincsenek olyan programok, amelyek kifejezetten az Ukrajnából visszatérő hajléktalanok igényeivel foglalkoznak. A menedékhely-alapító úgy véli, hogy a háború első két évében a hajléktalan férfiak gyakran kötöttek szerződést, hogy javítsanak társadalmi helyzetükön. Elmondása szerint egyesek a pénz mellett azért mentek, hogy „megvédjék a hazát”, mások pedig azért, mert nem volt életcéljuk. Mostanra azonban megértették, hogy az ukrajnai szolgálat nem jár különösebb megbecsüléssel – tette hozzá.

Hogyan lehet visszautasítani?

Pavel Berezovszkij, Irkutszk város polgármestere július 9-én egy Telegramon közzétett videóban tagadta, hogy a városában élő hajléktalanok közül bárki is harcolt volna Ukrajnában. „Néhányan közülük csak azért állítják, hogy harcoltak, hogy az emberek sajnálják” – mondta.

Néhány ezer kilométerrel északkeletre, Jakutföldön arra is használták a toborzást, hogy eltávolítsák a hajléktalanokat Jakutszk utcáiról, mielőtt a város június végén megrendezte a Children of Asia nemzetközi sporttornát – közölte a SakhaDay helyi hírportál. Egy májusi, hajléktalanok és hátrányos helyzetűek számára szervezett jótékonysági rendezvényen Szardana Gurjeva, Jakutföld ombudsmanja – akinek a hivatala közreműködött a hajléktalanok jakutszki összegyűjtésében – arra buzdította a résztvevőket, hogy kövessék annak a 19 hajléktalannak a példáját, akik tavaly jelentkeztek Ukrajnába harcolni. „Hazafiak vagytok! Hogyan tagadhatnátok meg, hogy segítsetek a hazátoknak a szükség órájában?” – mondta a lap szerint a hajléktalanoknak egy májusi, Change Your Life nevű rendezvényen.

Írta Elizabeth Owen a Siberia.Realities, a Szabad Európa szibériai szolgálatának tudósítása alapján.