Mark Rutte átvette a NATO főtitkári tisztségét

Mark Rutte és Jens Stoltenberg a NATO brüsszeli központjában 2024. október 1-jén

Elődje, Jens Stoltenberg mandátumának lejártával, október elsejétől a volt holland kormányfő vezeti az észak-atlanti szövetséget.

Mark Rutte kritikus, igen nehéz időszakban veszi át a katonai szervezet irányítását, az ukrajnai háború és a közelgő amerikai elnökválasztás is jelentős bizonytalanságokat tartogat.

Az egykori miniszterelnök a NATO brüsszeli központjában rendezett ceremónián vette át a tisztséget az előd Jens Stoltenbergtől, aki tíz éven keresztül állt a szövetség élén.

Beszédében azonnal határozott támogatásáról biztosította Ukrajnát. "Erős, független Ukrajna nélkül nem lehet tartós béke Európában. Ukrajna őt megillető helye a NATO-ban van" - szögezte le.

"Biztosítanunk kell, hogy Ukrajna szuverén, független, demokratikus nemzetként győzedelmeskedjen" - tette hozzá.

Mark Rutte jó kapcsolatot ápol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, holland kormányfőként F-16-os vadászgépek átadásáról döntött és az Oroszországgal szembeni EU-s szankciók szigorításán pártján volt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin elnök jól ismeri az új főtitkárt, és nem készülnek hivatalba lépését követően sem politikai változásra a NATO részéről.

Az elemzők sem várnak jelentősebb irányváltásra a prioritások tekintetében: Rutte is nagy figyelmet kíván fordítani Ukrajna támogatására, a tagországok védelmi kiadásainak növelésére és az Egyesült Államok Európa melletti elkötelezettségének fenntartására.

Utóbbi téren komoly kihívást jelenthetne Donald Trump volt amerikai elnök újbóli megválasztása. A kérdés kapcsán Rutte hangsúlyozta, hogy mindkét amerikai elnökjelöltet jól ismeri, és akármelyikük is nyer novemberben, azzal együtt tud majd dolgozni.

Ehhez kapcsolódóan: Európa vezetői és a Fehér Ház is elítéli Trump kijelentéseit Oroszországról és a NATO-ról

Trump korábban arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak ki kellene lépnie a NATO-ból, illetve azt hangoztatta, hogy az európai szövetségeseknek mielőbb növelniük kell a védelmi kiadásaikat, csökkentve Washington terheit. Kifejtette, hogy újraválasztása esetén előfordulhat, hogy az Egyesült Államok nem védi meg a NATO tagjait egy esetleges orosz inváziótól, ha nem költenek eleget a saját védelmükre. „Sőt arra biztatnám őket (Oroszországot), hogy tegyenek, amit akarnak” – jelentette ki.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával