Márta verbálisan bántalmazó házasságban élt, nem tudott kilépni belőle, végül az AIDS vetett neki véget

Your browser doesn’t support HTML5

Huszonnégy évvel ezelőtt kapta el a HIV-et a férjétől, aki nem tudott róla, hogy végstádiumú AIDS-e van. Márta megtanult együtt élni a vírussal. Szerinte egy kis odafigyeléssel és rendszeres gyógyszerhasználattal nem nagyon változtatta meg az életét a betegség. Nagyinterjú Liebermann Mártával.

Huszonnégy évvel ezelőtt kapta el a HIV-et a férjétől, aki nem tudott róla, hogy végstádiumú AIDS-e van. Márta megtanult együtt élni a vírussal. Szerinte egy kis odafigyeléssel és rendszeres gyógyszerhasználattal nem nagyon változtatta meg az életét a betegség. Nagyinterjú Liebermann Mártával, a Retropajzs Egyesület egyik alapítójával, aki nemrég Szabad-díjat kapott.

Márta azt mondta: sok HIV-vel élőt még ma is diszkriminálnak a magyar egészségügyben. Volt olyan idős, HIV-vel élő nő, aki egy elfertőződött sebbel került kórházba. Az altatóorvos a betegsége miatt nem volt hajlandó elaltatni, ezért az ápolók lefogták, és akarata ellenére érzéstelenítés nélkül hajtottak végre rajta egy kisebb műtétet. Márta azt mondta a Szelfiben: Magyarországon öt olyan családot ismernek, ahol az édesanya átadta megszületendő gyerekének a vírust. Legfiatalabb sorstársuk hároméves.