Másfél milliárd eurót bukhatunk év végéig az EU-tól, Csádnak kétszázmillió eurós hitelt adunk

Amíg a kormány nem mozdul a jogállami feltételességi eljárásban, addig a hozzáférésre sincs remény a helyreállítási forrásokhoz. Miért ad a magyar kormány katonákat és nyolcvanmilliárd forintnyi hitelt egy olyan országnak, ahonnan már a francia légió is menekül, akkora a terrortámadás veszélye? Bucsai boszorkányok: egy ukrán önkéntes női alakulat szedi le az orosz drónokat az ukrán városban, amely az orosz háborús bűnök helyszíneként lett világszerte hírhedt. A hét legnépszerűbb közösségimédia-tartalmaiból válogattunk.

Magyarország a pénzbírságok és egy lejáró határidő miatt év végére akár közel másfél milliárd euróval is szegényebb lehet.

Your browser doesn’t support HTML5

Egymilliárd euró veszni látszik az idei uniós forrásokból

Orbán Viktor Budapesten fogadta a csádi elnököt. A találkozó után gyorsan kihirdették a kormány határozatait: Magyarország kétszázmillió eurós (nyolcvanmilliárd forintnyi) hitelprogramot indít Csádnak, hogy magyar cégek dolgozhassanak az afrikai országban, többek között a mezőgazdaságban és a vízszolgáltatásban, emellett az Európai Békekeretből 14 millió eurót a csádi védelmi kapacitások fejlesztésére adna. Mindehhez a magyar kormány egy kétszáz fős katonai missziót is küldene Afrikába, ennek előkészítésében Orbán Gáspár jelentős szerepet kapott. Mit lehet tudni erről a távoli, közép-afrikai országról, amelyet már lassan a Francia Idegenlégió is elenged a terrorfenyegetettség miatt?

Hegedűs D. Géza volt podcastsorozatunk, a Szelfi vendége, aki szerint a művészet túléli a politikát:

Szeptember 2-án elhunyt Karsai Dániel. A szabad életvégi döntés aktív támogatásának legalizálásáért küzdő, súlyosan beteg alkotmányjogász 47 éves volt.

Ha olyan állapotba kerül, ami már nem méltó az élethez, és még nem lesz jogi lehetőség az eutanáziára, akkor nem lesz más választása, végigcsinálja, de az utolsó pillanatig bemutatja a szenvedését – mondta korábban a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász a Szabad Európának:

Ehhez kapcsolódóan: Karsai Dániel: Előbb-utóbb legális lesz az eutanázia Magyarországon

Az orosz háborús bűnök szinonimájává váló Bucsa városában, ahol az oroszok 2022-ben civilek százait mészárolták le, az ellenállás egyedülálló formája jött létre: egy kizárólag nőkből álló önkéntes légvédelmi egység. „A bucsai boszorkányok megmutatják, hogy az ukrán nők képesek – és hatalmukban áll – megvédeni az eget, míg a férfiak a földet védik” – áll a brigád közleményében.

Bucsai boszorkányok: egy önkéntes női katonai alakulat szedi le az orosz drónokat