Másfél órát gyalogolhat naponta több délegyházi gyerek, megszűnt az iskolabusz

Képünk illusztráció

A Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ megvonta a szolgáltatás fenntartásához szükséges támogatást, az önkormányzat pedig önerőből nem tudja finanszírozni. Az intézkedés a polgármester szerint körülbelül negyven tanulót, húsz-harminc családot érint.

Délegyházán a tavak miatt csak nagy kerülővel lehet a kertvárosból a központba jutni, ahol a Délegyházi Hunyadi János Általános Iskola is található. Létesítettek ugyan egy kisebb gyaloghidat, de a gyerekeknek gyalogosan így is negyven-ötven, kerékpárral 20-25 perc az út.

Az iskola igazgatója augusztus 13-án számolt be a Facebook-oldalán arról, hogy aznap tájékoztatta őt a polgármester az új helyzetről, hogy a tankerületi központ, amely 2019 óta támogatta a busz működtetését, más, kötelező feladat ellátására fordítja a forrást, ezért a képviselő-testület úgy határozott, hogy 2024. augusztus 31-ével megszünteti az iskolás gyermekek szállítását végző járatot. Az igazgató kérte a szülőket, hogy gondoskodjanak a tanulók iskolába, valamint onnan a hazajutásukról. Más megoldás azóta sincs.

A történtekről beszámoló 24.hu Riebl Antal polgármestert idézi, aki azt írta, hogy 2012 óta működött a szolgáltatás, döntően a hátrányos helyzetű gyermekek miatt. Hozzátette: a Galla tanyáról induló Volánbusz nem csatlakozott a MÁV-vonatokhoz, így órákkal előbb kellett a tanyán élőknek elindulniuk, ha időben akartak Budapestre érni iskolába vagy munkába.

Az iskolabusz a település egyetlen, gyakorlatban is jól használható tömegközlekedési eszköze volt; a szülők is felszállhattak rá, ha felfértek.

A hírportál szerint szülők akár anyagilag is támogatnák az iskolabusz újraindítását, ám az évi 35 millió forintos költséget nem tudják összedobni. A cikk emlékeztet arra, hogy nem egyedi esetről van szó, az idei tanévtől több baranyai településen nem működik már iskolabusz.